Orange Day

Orange Day fredag – och Roks har tagit fram en ny studie

Orange Day,  Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, instiftades den 25 november 1999 av FNs generalförsamling som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Varje år den 25 november brukar kända byggnader som Eiffeltornet, Empire State Building och Globen lysa upp i orange, och stora demonstrationer brukar hållas för att belysa mäns våld mot kvinnor.

Vänersborgs kommun skriver på sin hemsida: ”Under vecka 47 lyser vi upp muséet och Korsebergsrondellen i orange. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Det kommer också hissas orangea flaggor utanför kommunhuset och muséet.”

Mäns våld mot kvinnor har ökat de senaste 20 åren. Det framkommer i en ny studie som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, har tagit fram tillsammans med Örebro universitet. Här kan studien ”Kvinnors trygghet – Ett jämställt samhälle fyllt av våld” laddas ner. 

Om studien: 15 000 slumpmässigt utvalda svenska kvinnor mellan 18 och 86 år blev tillfrågade om att medverka i undersökningen Kvinnors trygghet, och svarsfrekvensen landade på 44 procent. Svaren är insamlade under 2021 och studien publicerades den 16 november 2022.

Dela den här sidan:

Kopiera länk