Vänsterpartiet och företagandet
Vad kan en företagare förvänta sig av Vänsterpartiet? Är detta en fråga som ställs ofta? Eller är det en fråga som ställs sällan eftersom det sägs att svaret är antingen ”ingenting” eller ”bara negativt”?
Fördomar och ryktesspridning tar stor plats ju närmare vi kommer valdagen. Vill man veta hur det verkligen förhåller sig, bör man ställa frågor och invänta svaren.
Företagarna i Vänersborg har inbjudit företrädare för alla partier till en valdebatt 23 augusti. ”Vi tror att detta kommer att bli en både trevlig och viktig träff inför valet.”
Politiker frestas lätt att utfästa löften som inte hör hemma på den arena där man har sitt uppdrag. Lokalt borde företagare känna det som mest angeläget att kommunen har ordning på sina uppdrag för ortens invånare. Utbildning som leder till att det finns arbetssökande med rätt kompetens, vård och omsorg som ger trygghet, ett ordnat och gott boende, goda kommunikationer.
Även lyhörda och positiva medarbetare i den kommunala förvaltningen som underlättar för företagarna att kunna lita på transparent, snabb, korrekt och effektiv hantering av alla ärenden.
Sedan finns den andra sidan där varken kommunstyrelsens ordförande eller någon enskild ledamot i fullmäktige har direkt inflytande över – företagarnas villkor bestäms av relevanta lagar, och lagar stiftas av riksdagen.
För Vänsterpartiet centralt en politik för företagare? Den som snabbt kommer med ett enkelt ”nej, inte alls, tvärtom” gör nog bättre i att läsa på.
Företagande
Vänsterpartiets mål är full sysselsättning. När alla människor har möjlighet att ha ett arbete fungerar samhället som bäst. Jobb skapas när innovationer och nytänkande omsätts i nya produkter och tjänster, inte genom att konkurrera med lägre löner och sämre villkor.
Vår politik för små och medelstora företag handlar om att skapa långsiktighet och goda förutsättningar för tillväxt. Men också trygghet för den enskilda företagaren och för anställda. Det är viktigt att hitta lösningar där egna företagare är lika bra försäkrade som anställda. För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön (1).
Mindre företag är de som säkrar upp möjligheten till full sysselsättning och står för nyskapande lösningar. (2) Men de som kommer på bra idéer blir ofta överkörda av större företag som helt struntar i rättigheterna. I jämförelse med andra länder har Sverige en något lägre andel små företag. Mindre och medelstora företag har även en mycket liten del av den forskning och utveckling (FoU) som utförs. Det betyder att alla de produkter, system, processer och andra tjänster som till exempel företag inom hållbar utveckling tillhandahåller också hamnar på efterkälken när väl forskningen går över till ett kommersiellt företag. Vänsterpartiet menar att det behövs ett statligt åtgärdsprogram för att lösa dessa problem (3).
Kapitalförsörjningen är ofta ett problem för småföretagare, inte minst på landsbygden. Där fyller de lokala sparbankerna en viktig funktion. Vi vill stärka de lokala sparbankernas möjligheter att konkurrera med storbankerna och bidra till utvecklingen av det lokala näringslivet.
- (1) Riksdagsmotion ”Social trygghet för småföretagare”
- (2) Riksdagsmotion ”Ett hållbart företagande”
- (3) Riksdagsmotion ”Uppfinningar och innovationer”