Kollektivtrafik

Avgiftsfri kollektivtrafik – tanken svindlar

Valrörelsen i all ära, men en paus gör också gott. Vänsterpartiets vecka på Nordkroken ägnades åt miljöfrågor. Ett ämne som ”kom av sig” under mandatperioden, pandemin tog kraft och uppmärksamhet.  Ett ämne som fortfarande inte tycks spela den framträdande roll under valrörelsen som det borde, alla dagliga rapporter om bränder eller översvämningar till trots. Ett ämne som under de kommande fyra åren kommer att ligga högst uppe på dagordningen, annat är inte möjligt.

Ett samtalspass ägnades åt trafikens miljöpåverkan. Fakta, idéer, modeller för att komma vidare med alla transporter och persontrafiken. Vad är det som inte får lov att bara fortsätta? Vilka strategier behövs för att förändringar påbörjas på riktigt? 

Bland alla inspel påmindes om ett studiebesök som våren 2022 hade fört några vänsterpartister till norra Frankrike. Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutskott, sammanfattade intrycken och lärdomarna från Dunkirk på sin egen blogg: Dunkirks nolltaxa inspirerar”.

Och visst inspirerar det som Jens Holm vet att berätta. Det må gälla andra villkor och förutsättningar i vår region, men tänk om Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla … Bara tänk tanken. Skulle det kunna ordnas en studiedag, inte bara för alla dessa styrande politiker i Fyrbodal som skyndar från möte till möte, utan för företrädare för grupper ute i samhället som förstår att förändringar måste till. Och så kan kommunalråden inbjudas …

Dela den här sidan:

Kopiera länk