Garantipensionen

Garantipension – alla för, ingen emot?

Riksdagens beslut kom sista dagen innan sommarpausen. Efteråt var det några som var ledsna och surnade till:  Varför vann inte vårt förslag? Vi hade ju ett bättre förslag. Och så var det ett antal partier som berömde sig själva för det beslut som i slutändan hade vunnit.

Pensionsbeslutet var en punkt i vårändringsbudgeten. Från mitten av april till mitten av juni  är riksdagen sysselsatt med regeringens budget. I själva verket sker i regel endast mindre förändringar av det beslut som gäller höstbudgeten, den stora, riktiga budgeten – den som behandlades under hösten 2021.

Ali Esbati, Vänsterpartiets talesperson för ekonomisk-politiska frågor, välkomnande att samtliga åtta partier nu ville vara med om att rösta fram en förbättring av villkoren för alla som har svårt att klara sig med den låga pensionen.

Esbati passade också på att blicka tillbaka till det som gällde ett halvt år tidigare, i höstbudgeten 2021 och partiernas motioner då.

  • Budgetförslaget från de högerkonservativa partierna vann omröstningen – noll kronor till garantipensionen
  • Regeringen (då S+MP) – noll kronor till garantipensionen
  • Centerpartiet (som avgjorde omröstningen genom att rösta endast till förmån för sitt eget förslag) – noll kronor.
  • Vänsterpartiet – höj garantipensionen med 800 kronor

Ali Esbatis hela anförande bör ses eller läsas för att förstå alla turer i en längre process som till slut ledde fram till ett bra resultat.  Men visst kan man också uppfatta inlägget på annat sätt – Ali Esbati pekar ut vad som är möjligt och sannolikt om valresultatet 11 september blir rätt.

Röstförklaringar från Åsa Westlund, S, och Martin Ådahl, C, polemiken från Oscar Sjöstedt, SD, och Elisabeth Svantesson, M, kompletterar berättelsen om hur ”ensamma V” under några månader samlade alla andra partier kring gårdagens beslut som välkomnas av så många pensionärer.

Dela den här sidan:

Kopiera länk