Gymnasieskolan

Besvikelse är rätta ordet

Det bidde inte en tumme. 

Anna Ekström kallade till pressträff för att berätta om lagrådsremissen med förslag om ”Dimensionering av gymnasial utbildning som ska förbättra kompetensförsörjningen”.

Det var en gång för länge sedan som utredaren Lars Stjernkvist var på plats i Birger Sjöberggymnasiets aula och berättade om uppdraget han hade fått. Elevernas val av utbildning på gymnasieskolan skulle fortsatt gälla, men utbudet av platser skulle även ta större hänsyn till efterfrågan av vilken kompetens som söktes på arbetsmarknaden. 

Inte någon bland åhörarna hade invändningar, tvärtom. Alla kände oro över yrkesutbildningarnas minskande attraktivitet, att antalet platser som erbjöds på högskoleförberedande program bara växte och växte.

Men på frågan om hur Stjernkvist ville ta ställning i frågan om friskolornas utbud av utbildningar, så backade han. Lite i stil med man får välja sina strider.

Lagrådsremissen använder inte ens termen friskolor, det är frågan om enskilda huvudmän.

Stjernkvist fick frågan om det kan bli tal om att kräva direkt samarbete eller dialog och avstämning  mellan den kommunala organisationen och friskolorna. Anna Ekström berättar att därav blir inget.

Däremot kommer det att krävas primärt samarbete mellan minst tre kommuner i framtiden. Ska isen lossna och Uddevalla äntligen inse att det kan finnas något positivt med ett samarbete med Trollhättan och Vänersborg? Eller kommer Kunskapsförbundet att organisera sig med Lilla Edet eller Mellerud för att leva upp till villkoret ”om tre”?

Här det viktigaste i korthet ur ett längre dokument som presenterades i förmiddags:

Arbetsmarknadens behov ska vägas in vid planering och dimensionering av utbildningen

4.3 Regeringens förslag: När en kommun bestämmer vilka gymnasieutbildningar på nationella program och introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion utformade för en grupp elever som ska erbjudas och antalet platser på utbildningarna ska kommunen ta hänsyn till både ungdomarnas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.

4.4 Regeringens förslag: Det ska införas krav på att varje kommun ska samverka med minst två andra kommuner om uppgifter inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning. Samverkan ska ske genom ett avtal (primärt samverkansavtal). Även en samverkan som sker på annan liknande grund ska anses uppfylla kravet.

4.6 Regeringens förslag: För att en enskild ska ges ett godkännande som huvudman för gymnasieskola ska det krävas att utbildningen i fråga bidrar till att dels möta ungdomars efterfrågan, dels fylla ett arbetsmarknadsbehov.

4.7 Regeringens förslag: Den information som en huvudman lämnar om erbjudande av nationella program och introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion utformade för en grupp elever ska uppfylla vissa krav. Informationen ska tydligt ange utbildningens inriktning och vad utbildningen kan leda till när det gäller såväl etablering på arbetsmarknaden som övergång till vidare studier.

Dela den här sidan:

Kopiera länk