Val 2022

Bra information som bakgrund

Absolut sista dagen 8 april …

I valmyndighetens kalender tickar dagarna snabbt.

Gula, blåa och vita valsedlar med bara partibeteckningen brukar inte vara populära. Vem är det jag röstar fram egentligen? 

Det får man svar på under förutsättning att nomineringsprocessen har avslutats i god tid.

Partierna sliter just nu med frågan. Alla är igång med att lokalt bestämma vem som ska stå på vilken plats på listan för kommunfullmäktige.

Men denna mandatperiod? Vilka är egentligen våra förtroendevalda som är satta att fatta många och kloka beslut? 

Sveriges kommuner och regioner, SKR, publicerar vart fjärde år en rapport – här länken till ”Vilka är lokalpolitikerna i Västra Götaland?”

I ett inledande kapitel beskrivs kortfattat ”förtroendevalda i Sverige”, sedan konstaterar rapporten att det senast varit ett högt valdeltagande i Västra Götaland. 

Västra Götaland har ”6488 förtroendevalda … varav 96% är fritidspolitiker”.

Sedan ett antal tabeller och diagram: Politikernas kön, ålder, andel utrikesfödda, småbarnsföräldrar, yrkesverksamma i vilka sektorer och utbildningsbakgrund.

Ett avslutande kapitel redovisar kommun för kommun allmänhetens förtroende för lokalpolitiker och hur nöjd man är med kommunens  verksamhet.

Mandatperioden avslutas efter valdagen 11 september, för fullmäktige 15 oktober, förtroendevalda i nämnder och styrelser sitter året ut. Sedan tillträder nästa manskap. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk