Proposition

Nyfiken på …

Allvarligt talat, nyfiken på en kommande propositionsförteckning? 

Ordföranden i kommunfullmäktige i Vänersborg brukar betona att här befattar vi oss med kommunala frågor.

Nyfiken ändå. På regeringens hemsida publiceras denna förteckning två gånger om året. Då berättar regeringen vilka propositioner som ska läggas under våren resp hösten.

Förteckningen redovisar departement för​ departement vad regeringen vill lämna till riksdagen att besluta om. Här sägs också när propositionen läggs fram och när ett beslut förväntas, nu under den aktuella perioden eller först längre fram. Som exempel finns här förteckningen från hösten 2021.

Den kommande förteckningen tillmäts extra intresse. Det är valår och allt ”som hinns med” innan sommarpausen kan bli viktiga frågor i valrörelsen. Eller tvärtom: Ur förteckningen kan avläsas vad regeringen inte vågar föra fram till riksdagen nu – man är ju mycket medveten om att regeringen mätt i antalet riksdagsmandat är extremt svag.

Vilket intresse kan vi ha på det lokala planet?

Skolfrågor: Nye skolministern Lina Axelsson Kihlbom har kommit med ett antal tuffa uttalanden om ”vinstintresse” i de friskolekoncernerna som drivs i aktiebolagsform. Här i Vänersborg berörs vi mest av det enorma antalet elevplatser i friskolor på gymnasienivå, de flesta visserligen i Trollhättan, men våra kommuner har Kunskapsförbundet gemensamt. Här finns två statliga utredningar som väntar på att deras tankar läggs fram i propositionstexter. Nu – eller först efter valet i september eller inte alls?

Arbetsförmedlingen: Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark fortsätter att driva på reformeringen av myndigheten som om januariavtalet inte har fallit och löftet till Centerpartiet fortfarande gäller. Kritiken i remissomgången kring ”Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet” gick inte att ta miste på. Så hur gör hon? Det vore att blunda om man låtsas att det fungerar tillfredsställande med arbetsförmedlingens insatser i vår kommun eller i närområdet.

Integration – migration: Vänersborg har tagit ett mycket stort ansvar. Migrationsverkets anläggning på Restad Gård har fört med sig att en del av det statliga ansvaret har bekostats ur den kommunala plånboken. Kommer något förslag att ordna upp ansvaret? Och framförallt – vilken linje i migrationspolitiken vill regeringen gå till val med?

Andra frågor vi inväntar förslag på här i vår kommun gäller strandskyddet och lagstiftningen kring Vatten och avlopp. Det kan finnas annat som kommer med. Och annat som borde finnas med men inte får plats under våren 2022, eftersom det inte anses vara av fördel när valrörelsen pågår som mest.

Förteckningen borde publiceras nästa vecka.

Dela den här sidan:

Kopiera länk