Fyrstads flygplats

Fyrstads Flygplats och Bromma

Förra veckan behandlade kommunstyrelsen en begäran från Fyrstads Flygplats AB (FFAB) om ett extra tillskott. Av beloppet på en miljon gör fördelningen mellan delägarkommunerna att Vänersborgs andel stannade på 210.000 kronor.

Ett längre underlag kan sammanfattas enkelt. Förlusterna sedan starten av pandemin har varit omfattande för bolaget. Det finns ingen kommersiell trafik till och från Bromma. Det finns inget som tyder på en återstart inom överskådlig tid. Visserligen är flygplatsen för stunden en av 23 beredskapsflygplatser. Men vår flygplats tillhör gruppen som endast ”tillfälligt” finansieras som beredskapsflygplats av staten. 

Det extra tillskottet behövdes för att göra nödvändiga förbättringar i avvaktan på att trafiken åter kommer i gång.

I riksdagen pågår striden om Bromma flygplats. Regeringen S+MP var inne på tanken att vilja avveckla i förtid. Det skulle vara möjligt att lägga över trafiken till Arlanda. Flera andra partier, med SD och M i spetsen, hävdar att Bromma behövs.

För FFAB gäller: Utan Bromma ingen framtid. Visserligen finns utrymme för tillkommande start och landning på Arlanda, men tilldelningen av sämre slot-tider skulle betyda att det blir ointressant för flyg mellan Trollhättan och Stockholm. 

Hur gick det i kommunstyrelsen? Jo, bidraget beviljades. Ledamoten från MP och båda ledamöter från V deltog inte i beslutet.

Striden i Stockholm? Just nu strider man om följande: Brommas vänner hävdar att flygplatsens framtid ligger i ett avgörande hos riksdagen. Inte alls, säger regeringen, det är vi som äger frågan.

Nu kommer ett besked på onsdag, när riksdagen debatterar och beslutar om Trafikutskottets betänkande 2021/22:TU4 ”Det nationella basutbudet av flygplatser”.

S, V och MP har en gemensam reservation, Vänsterpartiets Jens Holm (som är trafikutskottets ordförande) också ett särskilt yttrande med klargörande formuleringar som t ex: ”Ett ökat digitalt arbete och satsningar på höghastighetståg kommer att minska behovet av flyg. Jag vill starkt framhålla att vi av klimatskäl behöver flyga mindre.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk