Vänsterpartiet Vänersborg

Veckan som varit – veckan som kommer

Det kan inte förnekas – det finns en viss anspänning. Inser den socialdemokratiska förhandlingsgruppen att det inte finns någon väg förbi att respektera Vänsterpartiets position?

Förtroendevalda här hemma är inte sysslolösa.

Från kommunfullmäktige i onsdags finns fyra ärenden som är värda att berätta om. 

Det beslutades att anlägga en ”naturstig” eller GC-väg genom ett litet skogsområde ute på Korseberg. Således avslag på ett medborgarförslag som ville förhindra ingreppet. Vem är det som har vilka intressen i denna fråga? Inte bara att allt som sades i kommunstyrelsen nu plötsligt ändrades i kommunfullmäktige. Också försvaret för bostadsrättsföreningen kändes onekligen märkligt.

Bättre gick det kring frågan om öppenhet med handlingar från alla nämnder innan sammanträden. Kommunledningen ansåg uppdraget fullgjort, Vänsterpartiet yrkade ”uppdraget är inte slutfört”. Kommunledningen förlorade omröstningen med siffrorna 20:31.

Kommunernas klimatlöften – det fanns visserligen en stridig punkt i underlaget, men sammanlagt är nog intrycket som gäller hela ”löftet”: Ska det inte förbli en skrivbordsprodukt så måste underlaget bli känt. Från ord till handling är det en längre väg – kommunen måste sätta fart för att sprida kunskap om alla löften i hela samhället.

Och till sist: Nu finns Vänsterpartiets motion om övergång från Västtrafiks Seniorkort 75+ till 65+ på plats. I korthet – motionen säger att övergången måste beslutas ”nu” eller också får frågan ett svar först någon gång 2023. Blir det inte nu så lär det komma åtskilliga frågor under valrörelsen.

Barn- och utbildningsnämnden har en diger dagordning på måndag. ”Stängning av Norra skolan” är dock den viktigaste punkten. Både M och V har lämnat in var sin motion för att i första hand påtala att viktiga beslut behöver förberedas, utredas ordentligt, innan man försöker att tvinga fram ett ställningstagande.  Det finns andra alternativ än att ”stänga”.

Kommunstyrelsen har på onsdag en ärendelista  som gott och väl lär fylla en hel dag.  Nästa möte är sedan först efter årsskiftet.

Socialnämnden får på torsdag ”äntligen” en presentation av arbetsmarknadsenhetens verksamhet. Sedan statens beslut kom att befria arbetsförmedlingen från uppgiften ”att förmedla till arbete” har kommunen fått allt tyngre och större uppdrag att axla. Det märks inte minst på utbetalningarna av försörjningsstödet. Men det vittnar också drabbade kommuninvånare om. 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk