Arbetsmarknad

Politiken på arbetsmarknaden reformeras

12 november var sista dagen att inkomma med ett yttrande till Ds 2021:27 ”Vissa lagförslag av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet.”

Arbetsmarknadsdepartementet hade skickat ut en  remissbegäran kring frågor som berör många: Kommunerna, näringslivet, vuxenutbildningen, arbetssökande, långtidsarbetslösa.

Den ”reformerade arbetsförmedlingen” känner vi av här i Vänersborg, mer och mer. Arbetsförmedlare har lämnat arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen väljer vilka som får välja någon av alla privata entreprenörer i systemet KROM; Kundval Rusta och Matcha.

Vänersborg fanns inte med på listan av alla instanser som inbjöds att lämna synpunkter på departementsskrivelsen.

Åmål fanns på listan, Åmål yttrade sig:

”Förslagen ger en tydligare uppdelning mellan Arbetsförmedlingen och privata leverantörer med ett förtydligande att Arbetsförmedlingen i större utsträckning är en kontrollerande myndighet och privata leverantörer i större utsträckning är utförare av arbetsmarknadsinsatser.”

”Kommunen ser inga svårigheter att samverka med privata leverantörer men ser att det kommer bli svårt med en övergripande och gemensam samverkan då det inte
finns intresse för leverantörer att samverka sinsemellan då de samtidigt är konkurrenter till varandra. Det kan också skapa en större förvirring och få en negativ effekt i det privata näringslivet med fler aktörer som rör sig på samma yta. ”

”Det finns en stor risk att detta försvåras med fler aktörer
som agerar utifrån ett vinstdrivande perspektiv och inte ur ett individperspektiv eller för att i grunden tillgodose näringslivets behov av arbetskraft.”

”Det finns också en oro att det saknas kunskap hos leverantörer kring den lagstiftning som råder samt att det saknas incitament för att samverka för individens bästa.”

Åmål är en kommun av flera, det finns en mängd remissvar från andra myndigheter. En mycket tung instans är väl SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Det är bara att konstatera att det som så småningom kommer fram i processen är en proposition och ett beslut i riksdagen, ett beslut som är av mycket stor vikt. Också för vår kommun, för våra invånare, för kommunens näringsliv.

Dela den här sidan:

Kopiera länk