Kunskapsförbundet

Åter till den kommunala vardagen

Vänsterdagarna i Göteborg har varit fantastiska! Värdefull information, mängder av nya kontakter, så mycket inspiration! Sex medlemmar från lokalföreningen Vänersborg är fulla av beröm för hela programmet på årets evenemang.

Nu åter till kommunala frågor som väntar på beslut i nämnder och styrelser.

På tisdag träffas direktionen för Kunskapsförbundet Väst. Förmodligen det sista digitala mötet, i december är tanken att ledamöterna från Trollhättan och Vänersborg samlas i nya lokaler på Vänerparken. Administrationen har flyttat, det behövdes än fler lokaler för vuxenutbildningen.

Vänsterpartiets företrädare från Vänersborg är Lutz Rininsland, ersättare är Stefan Kärvling.  Vänsterpartiet i Trollhättan representeras av Lina Fryk Granat.

På dagordningen är det tre punkter som är av stor vikt:

  • Uppdrag vuxenutbildningen 2022 – vad förväntar sig medlemskommunerna från förbundet, vad är man villig att finansiera, vilka tillskott kan komma när riksdagen den 14 december beslutar om betänkandet om utgiftsområdet 16 ”Utbildning”.
  • Budget 2022 – Mål- och resursplan – förbundet måste presentera en planering hur rörig än bilden må vara om vilka förändringar som kan inträffar med ganska kort varsel. Fortsätter friskolorna att expandera och antal elever i förbundets tre gymnasieskolor minska? Vem på en rörig arbetsmarknad skall prioriteras på vuxenutbildningen?
  • Antalet ungdomar från grundskolornas särskoledel växer från år till år. Många gånger blir det inte frågan om att studera på ett program utan endast individuella anpassningar står till buds. Nu ansöker direktionen om  ökade resurser.
  • Vi frågar också om ”musiken i Vänersborg”. Estetiska programmet med inriktningen musik är av högsta kvalitet i Vänersborg, men klassen kan inte fyllas med studerande endast från våra kommuner. Här behövs marknadsföring i hela riket – vem skall stå för kostnaden? Direktionen eller Vänersborg eller skall det vara ett delat ansvar.

På onsdag är det kommunfullmäktige i Vänersborg. Också här ett sista digitala möte – eller? Viktiga frågor också där, men det blir ett eget inlägg här på hemsidan.

Dela den här sidan:

Kopiera länk