Om nu någon tror att inget händer på Helgeandsholmen i avvaktan på omröstningen onsdag klockan 09:00, så är det en missuppfattning. Visserligen är mycket annorlunda i år, så t ex inflödet av motioner under ”Allmänna motionstiden”. Den började redan 24 september och fortsätter fram till 15 dagar efter att regeringen lämnat budgetpropositionen till riksdagen, förmodligen till 30 november.
Normalt är den ”Allmänna motionstiden” väsentligt kortare och strömmen av inkommande motioner nästan gränslös:
- 2 901 motioner lämnades in hösten 2014
- 3 196 motioner lämnades in hösten 2015
- 3 409 motioner lämnades in hösten 2016
- 3 851 motioner lämnades in hösten 2017
Annat i år, till dags dato har endast 221 motioner kommit in, från KD 40, från L 5 och från V 6 – vilket innebär 170 motioner från SD. Det kan man tolka på flera sätt.
Men i kammaren förs också en och annan debatt. Igår behandlades två av Kulturutskottets betänkanden: ”KrU3 En politik för engagemang – långsiktighet och oberoende för civilsamhället” och KrU4 ”Kultur i hela landet”. Vänsterpartiets Vasiliki Tsouplaki, som är kulturutskottets vice ordförande, hade två anföranden och ett replikskifte, som är väl värda att uppmärksamma.
”För Vänsterpartiet är det självklart att vi ska ha goda villkor för civilsamhället att verka. Det är en central demokratifråga att vi har ett vitalt föreningsliv och att människor har möjlighet att organisera sig kring gemensamma intressen.
Det är genom våra breda folkrörelser som tidigare generationer har förändrat samhället. Många av dessa organisationer spelar en viktig roll även i dag, men många nya former av organisationer har också växt fram. Det är viktigt att vi från politiskt håll hänger med, att våra regelverk anpassas och att dialogen är god mellan det offentliga och civilsamhället.”
”Från Vänsterpartiet vill vi betona vikten av att kommuner, regioner och stat inte lämnar över det ansvar och de uppgifter som ligger inom ramen för en stark offentlig välfärd till frivilliga krafter. De ideella organisationerna bidrar med sin särskilda kompetens. Den är ett komplement till det offentligas men ska inte ta över dess uppgifter. Du ska inte behöva vara beroende av ideellas ork, tid eller kunskap när du till exempel behöver lämna en partner som slår dig eller när du behöver hjälp ut ur missbruk.”
[Hela anförandet och replikskiftet
här.]
”För oss i Vänsterpartiet är det mycket viktigt att vi kan säga att alla invånare har möjlighet att delta i kulturaktiviteter i sitt närområde, både som utövare och som publik. Självklart är det så att man aldrig kan få samma tillgång i en mindre glesbygdskommun som i ett tättbefolkat storstadsområde. Men genom en aktiv kulturpolitik kan vi skapa strukturer och utjämna skillnaderna. Menar vi allvar med de kulturpolitiska målen om kultur för alla som en del av välfärden kan vi inte helt lämna till marknadskrafterna eller till de enskilda invånarna att lösa frågan.”
Uppdaterades: 08 nov 2018