Kunskapsförbundet

Kunskapsförbundet! Kunskapsförbundet?

Efter halv elva var allt i bästa ordning, igår, i aulan på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan. En inledning, fem pass och avslutningen – Kunskapsförbundets Kvalitetsstämma bjöd på ytterst värdefull information. Tre gymnasieskolor, introduktionsprogrammet och vuxenutbildningen – verksamhetschefer, rektorer och lärare, även en enstaka modig, kunnig och verbal elev berättade om utbildningarnas ”inre arbete”. Mycket har gjorts, mycket har åstadkommits, Skolinspektionen har nyss öst beröm över förbundets olika verksamheter. Igår handlade det om det som behöver förbättras. Det lämnades tydliga beskrivningar om pågående projekt i ämneslag, arbetslag och arbetsgrupper.

Fjärde året i följd, stämman är av stort värde för alla som vill fortsätta med att utveckla ett bra skolarbete till att bli än bättre.

För den som missade, och det var många ledamöter från den politiskt valda direktionen som saknades, det kommer att finnas möjlighet att inhämta kunskapen senare. Allt filmades och kommer att läggas ut på förbundets YouTube-kanal.

Men innan halv elva? Direktionen hade ett kort sammanträde. Egentligen bara ett ärende, de flesta andra punkter var formsaker. Ett ärende, som överraskande, placerades på kallelsen.

Bakgrunden är ett beslut som fattades i december, ett inriktningsbeslut med uppdrag till kansliet att presentera en genomarbetad konsekvensbeskrivning till sammanträdet i februari.

Nu sattes punkten på kallelsen för januari med rubriken ”Lokaleffektivisering: inriktningsbeslut”. Vad det handlade om framgick av texten i det utskickade underlaget. Fast den texten skulle makuleras, det kom en ny text. Vid sammanträdet gällde ingen av texterna. Ordföranden höll en monolog, hela 19 minuter. Sedan blev det bråttom, överläggningar på olika håll med fika i handen. Efter en halvtimme samlades direktionen, normalt är det 14 tjänstgörande ledamöter, igår tog två ersättare plats, ändå blev det bara 11 med rösträtt. Ordföranden presenterade ett nytt förslag, fick vid sittande bord invändningar från den egna gruppen och andra ledamöter, ändrade sig, formulerade om förslaget, kunde inte avgöra om hon ville ställa andra tankar som annat yrkande eller tilläggsyrkande under proposition, protesterade mot en ledamot från den egna gruppen som tyckte att det nya beslutet måste föregås av ett beslut att ta tillbaka det i december enhälligt fattade beslutet. Först anmälde vänsterpartisten från Vänersborg att han inte ville deltaga i beslutet och sade något om ”är inte bra som medverkande på cirkus”. Flera anslöt sig, i alla fall när det gällde att inte deltaga.

Det blev sju tappra socialdemokrater, fem från Trollhättan och två från Vänersborg, som ställde sig bakom beslutet, ett beslut som i hela sin lydnad kommer att bli klart när protokollet är skrivet.

Till innehåll är det dock klart: Det som gällde i december gäller inte längre. Då viftades invändningen undan, att elever skulle bli garanterade att få slutföra påbörjade utbildningar i samma skolhus på samma ort. Presidiets förslag till inriktningsbeslut i december lades också mot bättre vetande på fel tidpunkt. På fredag, 2 februari avslutas valperioden för årskurs 9-elever – sedan december fram till igår hölls presumtiva elever i ovisshet, min utbildning, kommer den att finnas i Trollhättan eller kommer den att finnas i Vänersborg?

Men nu har ordföranden förlöst alla, det är ju valår och då välkomnas liknande budskap: Se där, det blev inte så farligt som du trodde det kunde bli – och det är vi som har fixat det. Ja, jösses!

Alla som efter halv elva visade upp förbundets bästa sida: ”Vi vill någonting, våra elever ska få det än bättre, nå resultat, få sin examen, kan lämna skolan med rak rygg och se framtiden i vuxenlivet an med tillförsikt!” – ja, alla ni ska ha stort tack. Fortsätt, det kanske kommer en dag när direktionen lyfter sig i håret och hänger med på tåget.

Igår stod direktionen kvar på perrongen, några skämdes.

Dela den här sidan:

Kopiera länk