Framme vid ett avgörande

Sedan ett år tillbaka har Vänsterpartiets representanter i socialnämnden försökt komma till ett beslut som underlättar för asylsökande ensamkommande ungdomar. Några gånger kändes det möjligt att få en majoritet av nämndens tretton ledamöter. På onsdag är detta ärende med på kallelsen. Det ser inte alls ut som om vi kan lyckas.

Här hela ärendets underlag. Innan ett ärende kommer till nämnden för ett beslut, är det presidiet som begrundar hur förslaget till nämnden skall formuleras. Där sitter som ordförande Peter Trollgärde, S, och han biträds av vice-ordförandena Marie-Louise Bäckman, KD, och Ann- Britth Fröjd, C.

Beslutsförslaget är fräckt, egentligen ett slag under bältet. ”Socialnämnden begär hos kommunstyrelsen att det tillfälliga kommunbidrag som Vänersborg tilldelas för ensamkommande unga under 2017 samt 2018 tillkommer socialnämnden.

Har man klart för sig vad frågan gäller, så vet man, att pengarna (cirka 2 mkr 2017 och 1 mkr 2018) självfallet skall föras över till socialnämnden. Det Vänsterpartiet yrkade är dock den andra, den avgörande frågan: ”Vill socialnämnden fatta ett beslut som är i enlighet med det som har sagts i överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om detta tillfälliga kommunbidrag?”

Presidiet ber alltså nämnden att godkänna tjänsteskrivelsen där det görs ett hårresande uttalande:

”​Förvaltningens hållning i frågan 

I Vänersborg ligger Migrationsverkets anläggningsboende Restad gård vilket innebär att de ungdomar som fyller 18 år under asylprocessen eller blir åldersuppskrivna inte behöver lämna kommunen då de förflyttas till ett boende inom kommunen. De har möjlighet att gå kvar i skolan och ges möjlighet att avsluta sina studier. Detta är huvudsyftet med det tillfälliga kommunbidraget.

Denna uppfattning är ett slag i ansiktet på alla som velat rikta uppmärksamhet på dessa ungdomars situation. Som ensamkommande ungdom, med de bästa avsikter att kämpa och att lyckas mot alla odds. Någon som på något obegripligt sätt hållit sig ovetande om dessa ungdomars situation kan kanske komma till slutsatsen ”kommun som kommun”. Men att uttalandet kommer från de ansvariga i sektionen, som känner till skillnaden mellan en sovplats i ett rum man delar med andra på Restad och en plats i ett kommunalt HVB-hem eller stödboende, det är upprörande.

I Göteborg har två politiker från Vänsterpartiet enats med två politiker från Miljöpartiet om ett debattinlägg i GP som handlar precis om denna fråga. Vem i Vänersborg delar vår uppfattning?

Dela den här sidan:

Kopiera länk