Kollektivtrafik

Efterlängtat besked om gratis kollektivtrafik – och lite annat

I våras avslog kommunstyrelsen ett medborgarförslag om gratis kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet. Vänsterpartiet lämnade in en reservation där vi klargjorde att vi hade för avsikt att återkomma senare.

Det ska vi också göra – och denna gång ser det avsevärt bättre ut att få gehör för ett sådant förslag.

Det finns två inlägg som dök upp igår och idag. Vänsterpartiet centralt meddelade ytterligare en framgång i de pågående budgetförhandlingarna: Vi inför ett bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarlovet. Regeringen följde upp med ett pressmeddelande: ”Bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven”.

Förresten – regeringens hemsida: Det är ganska lätt att hålla sig ajour, t ex om det som komma skall i samband med att riksdagen samlas snart igen till höstens arbete. Vi väntar på budgetförslaget – och då finns alltid aktuell information på fliken ”Statens budget”.

Vid lunchtid idag fanns ytterligare en information som Vänersborg verkligen väntade på. Här den avgörande meningen:

”Arbetet med att ersätta slussarna i Trollhätte kanal, med koppling till Vänersjöfarten, föreslås också påbörjas under planperioden.

Den meningen finns i kortversionen av Trafikverkets ”Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018–2029”. Förslaget presenterades på en pressträff med infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

Klockan 13:30 publicerades hela rapporten, och då var det dags att nyktra till omgående: ”Det finns flera namngivna investeringar i planförslaget som inte inryms i sin helhet under planperioden. Det innebär att de ligger med slutligt genomförande och finansiering efter 2029. …. samt Vänersjöfarten Trollhätte kanal/Göta älv. De kostnader som på så sätt behöver finansiering efter planperioden uppgår till cirka 58 miljarder kronor.

Dela den här sidan:

Kopiera länk