Budget 2016

Olika sätt att se på fullmäktige, mycket olika …

”Jag utgår från att det inte blir någon ny debatt. Jag tror inte att det blir mer än ett klubbslag, men man ska aldrig säga aldrig, säger Marie Dahlin.” [TTELA, 2016-04-20]

Lars-Göran Ljunggren, S, har återigen landat fel, denna gång som kommunfullmäktiges ordförande. Självfallet kan man förstå Marie Dahlin, S, att hon som kommunstyrelsens ordförande är angelägen om att kunna luta sig mot en budget under ett löpande arbetsår.

Men förvaltningsrätten upphävde beslutet från juni 2015, det finns ingen budget i Vänersborg för 2016. Nu i veckan, på onsdag, skall kommunfullmäktige fatta ett nytt budgetbeslut.

2010 hade Lars-Göran Ljunggren också trasslat till det för sin partikamrat. Då var han kommunstyrelsens ordförande och under hans tid i ledningen byggdes en Arena för 300 miljoner fast kommunfullmäktige bara anslog 140 miljoner. Ansvarslöst, tyckte många, och Lars-Göran Ljunggren sade också att han tog på sig ansvaret – fast då hade han redan blivit beviljat ansvarsfrihet. Marie Dahlin däremot fälldes – hon hade ju hoppat in för S Anders Larsson, S, som uttalade att han ångrade sig och därefter drog sig ur det hela innan domen kom. Marie Dahlin övertog rodret i barn- och ungdomsnämnden från S Anders Larsson och när hon blev tillfrågat hur det kändes att inte få ansvarsfrihet av kommunfullmäktige, då kom det klassiska uttalandet i TV: ”Det är ett politiskt spel, fast det var inte helt oväntat.”

Men nu gäller det annat – budgetbeslutet för innevarande år. I juni 2015 var det en lång debatt. Och det blir det också på onsdag. I juni 2015 var det en dyster prognos, det skulle inte finnas pengar för att täcka utgifterna som man såg skulle komma för barn- och utbildningsnämnden och för socialtjänsten. Vid beslutet då fick kommunledningen stöd av Sverigedemokraterna och tillsammans stod de bakom en budget som förtjänar att kallas för snål, åtminstone när det gäller frågor som sammanfattas som ”vårt välfärdssystem” eller ”den svenska modellen”.

Nu efter fyra månader in i det löpande året, tio hela månader efter det första beslutet som upphävdes, vet vi bättre. Vänersborg fick ett tillägg på 74,1 miljoner från riksdagen. Skatteintäkterna ser väsentligt bättre ut än man kunde förutspå i prognosen. För all del finns ju också ökade utgifter som inte heller var kända i juni 2015. Men just nu ser det ut som att resultatet kan komma att bli 52 miljoner.

En helt annan situation alltså. Hur kommunstyrelsens ordförande då kan komma till ett uttalande ”jag tror inte att det blir mer än ett klubbslag” är svårt att förstå, det är på samma nivå som att kalla kommunfullmäktiges beslut 2010 att inte bevilja ansvarsfrihet för ”ett politiskt spel”.

På ärendelistan i veckan finns också en interpellation till Marie Dahlin, som gäller förutsättningarna för nästa budgetbeslut för 2017, det som ska debatteras i juni i år. Men Vänsterpartiet och alla andra får nog tåla sig, det blir inget svar i veckan, kommunstyrelsens ordförande har anmält förhinder och kommer inte att finnas på plats i sessionssalen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk