Kunskapsförbundet

Kunskapsförbundet och socialnämnden – lika och olika

Kunskapsförbundet hade ett extrainsatt direktionsmöte i fredags, socialnämnden har sammanträde helt enligt plan i veckan. Direktionens ledamöter och nämndens ledamöter brottas just nu med samma stora problem – 2015 slutar med ett stort underskott.

I övrigt är det fler olikheter än likheter: Direktionens ledamöter kommer till hälften från Trollhättan och underskottet berör såväl Trollhättan som Vänersborg. Socialnämnden ansvarar i huvudsak endast för frågor som berör Vänersborg, samtliga politiker är från den egna kommunen. Kunskapsförbundet befinner sig för närvarande ”vid sidan om” den egentliga beslutsprocessen, socialnämnden har full koll över sina frågor. Medan socialnämndens ledamöter drunknar i diverse underlag inför varje sammanträde, har direktionens politiker det enklare. Till extrasammanträdet meddelas inte mycket mer än dag, tid och plats för träffen.

Vad händer i Kunskapsförbundet egentligen? Tre punkter belyser vad som sker och kommer att ske, på den öppna scenen och bakom kulisserna.

Revisorerna är på gång – såväl förbundets egna förtroendevalda revisorer samt den anlitade revisionsbyrån Pricewaterhouse Cooper, Vänersborgs förtroendevalda revisorer och sannolikt även revisorerna från grannkommunen har insett att det måste bli ordning på torpet. Idag ”bestämmer” och ”beslutar” två kommunalråd över huvudet på direktionen. Det sker i strid med gällande reglementet. Två alternativa lösningar erbjuder sig: antingen anpassas regelverket till det verkliga skeendet eller så måste även våra ledande politiker inse att paragraferna gäller alla.

Det andra är att det fanns en klar medvetenhet hos direktionen att 2015 och 2016 skulle tuffa beslut behövas för att komma fram till balans i ekonomin. Det fanns en antydan om att dessa tuffa beslut skulle fattas rakt över eftersom ljuset nu började synas i slutet på tunneln. Kommunalråden i ägarsamrådet satte dock stopp, nu ser det så ut att besluten skulle ha långtidsverkan utan hopp om förbättring ”inom kort”.

Det tredje är att direktionens presidium och kommunalråden fortsätter att träffas ”ofta”, så även igår, på en söndag (!!). Från dessa ägar”samråd” förmedlas sedan till alla andra diverse beslut genom kortfattade protokoll. Själva direktionen kommer att träffas 6 och 27 oktober. Vid första mötet lär det komma en bunt handlingar med alternativa beslutsförslag och i slutet på oktober blir det omröstning. Sista ordet är inte sagt men situationen kan bäst beskrivas så här: Ett ja till ytterligare besparingar kan mycket väl betyda att man väljer att ignorera gällande lagstiftning (skollagens bindande föreskrifter), ett nej att gå med på besparingsförslaget kan däremot leda till vägrad ansvarsfrihet i slutet på budgetåret.

Socialnämnden då? Nämnden får en ny ordförande som i alla fall i lokalpolitiska sammanhang måste betecknas som ett oprövat kort. Av presentationen i lokaltidningen TTELA framgår att Peter Trollgärde ser som den största utmaningen ”att få ordning på ekonomin”. Vid det här laget har han säkert upptäckt att det inte på något sätt är svårt att läsa sig fram till varför socialnämnden förväntas hamna på ett underskott i slutet på året. Prognos på minus 21,1 Mkr motsvarar cirka 2,6 % av nämndens nettobudget. Jakten kan börja! Gäller det att få in fler intäkter, genom taxor och avgifter, eller nya tillskott från kommunen centralt? Gäller det att begränsa kostnader, genom nedskärningar i personalstyrkan, kvalitetsförsämringar, eller genom att ta bort någon verksamhet helt? Eller är det effektiviseringar? Det kan ju inte vara lätt för en ny ordförande som kommer till sitt första sammanträde som ny ledamot mitt under en mandatperiod att hitta rätt. Från Vänsterpartiets sida vill vi hälsa honom välkommen och önska allt väl, nämnden och hela socialförvaltningen är värda att tillsättningen blir lyckad.

Hur som helst – redan vid detta sammanträde kommer nämnden att begära ett tilläggsanslag för det löpande året. Längre fram under hösten får socialnämnden ta sig an uppgiften att hantera 2016, det finns ingenting som antyder att det blir bättre i sin helhet, även om vissa verksamheter nästa år kan andas lite friare.

Dela den här sidan:

Kopiera länk