Kommunfullmäktige

Adnan Abdulghani talade till kommunfullmäktige i Vänersborg

Barnen från Restad Gård ville komma till kommunfullmäktige med ett budskap.

1 rg 2 rgGårdagens sammanträde inleddes med ett tal från Adnan Abdulghani innan han ropade in barnen för en lyckad dansföreställning. Här en översättning av Adnans inledning och några bilder från våra barn.

Gårdagens sammanträde inleddes med ett tal från Adnan Abdulghani innan han ropade in barnen för en lyckad dansföreställning. Här en översättning av Adnans inledning och några bilder från våra barn.

 

God afton. Jag ber om ursäkt för att jag talar på engelska, men jag började på sfi för bara två månader sedan. Jag lär mig snabbt och jag hoppas att jag snart kan tala på svenska. Jag förstår dock redan en hel del. Dock nu på engelska, jag heter Adnan Abdulghani, jag är dataingenjör och kommer från Syrien. Jag kom till Sverige för ungefär ett år sedan. Jag bodde på Restad Gård och fick chansen att flytta till egen lägenhet utanför för två månader sedan. Då kunde jag påbörja min utbildning på sfi. Jag företräder en grupp på Restad Gård som kallas Support Group. Gruppen består av såväl flyktingar som svenskar som tillsammans arbetar för att hjälpa flyktingar som nu kommer till Vänersborg. Tanken är att stödja integrationen från första dagen här i Sverige.
Det är av stor betydelse att kunna rikta mig idag till er och berätta om det som har varit under detta år, allt vi har ordnat och hunnit med. Inget kunde dock ha gjorts om det inte hade varit för stödet som vi fick från kommunen, från organisationerna här på orten och från lokalbefolkningen, men även från migrationsverket. Vi organiserar på Restad Gård i snitt fyra aktiviteter varje dag, lite över 28 aktiviteter per vecka. Vi har öppnat ett antal klubbar för flyktingar: Välkommen-klubb och olika klubbar för våra kvinnor, våra barn och för sport. En av de viktigaste är akademiklubben för flyktingar med långa utbildningar, men även klubben där hantverkare med olika yrkesbakgrund samlas.
Det är viktigt att förstå att flyktingarna som nu kommer till Sverige måste stanna länge på sina asylboenden, i de flesta fall längre än ett och ett halvt år. Och under den långa tiden är de för sig själva. Flyktingarna lever fortfarande i deras ”egna land”, de lever inte i Sverige än. Det sker inte mycket av integration, ingen har introducerat dem till samhället från första början. Och det är det vi försöker ändra på. Oberoende av om vi tänker på dem som väntar på ett beslut om uppehållstillstånd eller på dem, som redan har fått ett positivt besked, och även oberoende av om vi tänker på dem som kommer att stanna i Sverige eller dem som senare återvänder till sina hemländer, alla borde få uppleva och lära sig vad Sverige är. Alla borde lära känna något om landet, om den svenska historien, demokratin, ja allting egentligen. De borde få ett arbete, en sysselsättning, praktik utan lön, något. Även om de återvänder, låt dem återvända med erfarenhet om Sverige. Sådant bidrar till förändring, av den egna bilden, av den närmaste omgivningen. Och om de stannar i Sverige, har vi sparat in ett och ett halvt år för var och en.
Ett och ett halvt år på asylboende, därefter två år på sfi. Det blir tre och ett halvt år, sedan säger vi till flyktingarna: Nu ska ni integreras, ni måste hitta ett jobb. Jag är dataingenjör, tror ni att jag efter tre och ett halvt år fortfarande har relevanta kunskaper, när jag bara sitter och gör ingenting, bara väntar. Jag tror inte det. På Restad Gård bor ett trettiotal läkare, ett fyrtiotal lärare, nästan fyrtio ingenjörer – alla på Restad Gård. Jag ber er att ni använder er av dessa människor, oberoende av om ni låter dem stanna i Sverige eller inte. Under denna tid av ett och ett halvt år, av ett år, använd dem. Jag riktar mig inte endast till Vänersborg, det gäller alla kommuner, de små kommunerna. Det här har lagts i era händer, använd det, för att göra er stad till en bättre plats.
Jag är så tacksam att ni gav mig tillfälle att tala till er. Huvudpunkten för oss är att vi skulle kunna ordna många praktikplatser, för läkare, ingenjörer, lärare. Vi har kommit igång i skolor, i några affärer och verkstäder. Detta har gjorts möjligt för vi lyckades att skapa denna triangel av samarbete mellan kommunen, de lokala föreningarna och verksamheter och så migrationsverket. Koordinerar vi detta samarbete, mellan dessa tre parter, kan vi göra det bästa för Restad Gård. Asylboendet Restad Gård anses av flyktingarna, och med måttstocken som vi flyktingar anlägger, som det bästa boendet i Sverige, därför att vi lyckades med detta samarbete. Och naturligtvis hoppas vi att våra erfarenheter kan komma till nytta på andra platser och anläggningar i Sverige, i andra kommuner. Alla prövar egna vägar, samlar egna erfarenheter. Men vi hör från så många håll, från politiker och andra, det här är den mest värdefulla och lyckade ansats ni valde i Vänersborg. Tack så mycket.
Barnen från Restad Gård ville absolut komma hit idag. De vill tala om för er att de är tacksamma för att kunna vara här i Vänersborg. Samtidigt förstår vi att ni bekymras över att ni inte vet mycket om vår bakgrund, varifrån vi kommer. Våra barn vill berätta att de kommer från färgglada länder, och att barnen vill bidra med många färger till samhället här, och att vi aldrig, aldrig vill vara de mörka fläckarna.

4 rg 5 rg

Dela den här sidan:

Kopiera länk