När sammanträden är jobbiga …
Kommunstyrelsen möts sådär en gång i månaden. Långa ärendelistor, mängder av underlag som skall läsas in, en rad kontakter som behöver anlitas för att ta reda på saker som inte tydligt framgår av handlingarna, åtminstone ett möte med partigruppen, telefonsamtal och mailväxlingar. Belöningen blir ju att man med gott samvete kan ta sig till kommunhuset tidigt på morgonen, förvissad om att vi som representerar Vänsterpartiet har gjort allt vi kunnat göra för att förstå fullt ut och nu på rätt sätt kan vara med om att fatta kloka beslut.
Men det blir inte alltid som det var tänkt. Idag fick vi uppleva ett svidande nederlag. Frågan gällde ett beslut om hur vi ska ordna ”öppna sammanträden” för kommunstyrelsen i Vänersborg. Vår egen motion från 2012 fick bifall 2014, då beslutade kommunfullmäktige också om ett regelverk. Men flera ledamöter började bli bekymrade och såg dagen rycka allt närmare då allmänheten skulle få tillträde till politikernas samlingslokaler för att bevittna hur ett ärende debatteras och avgörs. Därför skulle regelverket kompletteras med anvisningar. Och därifrån blev det bara ett steg till och så kom sanningen fram – vi vill inte.
Ta en titt på en föredragningslista för kommunstyrelsen, vilken som helst. Oftast är det kring tjugo ärenden, uppdelat i tre kategorier. Några ”fristående” informationer först, sedan några inplanerade föredragningar i några beslutsärenden, tre eller fyra. Och sedan är det alla de andra ärenden, där ordföranden inte ansåg att det behöver lämnas information utöver det som vi redan hade läst i våra surfplattor.
Ärenden kan delas in en hälft där kommunstyrelsen fattar beslutet själv och ärendet är därmed avklarat, och en annan hälft där kommunstyrelsens endast ”bereder” frågan, dvs lämnar ett förslag till beslut vidare till kommunfullmäktige.
Vänsterpartiet föreslog att hela kommunstyrelsesammanträdet skulle vara ”öppet” för allmänheten. I omröstningen förlorade vi 13:2. Vänsterpartiets andra förslag, att öppna för allmänheten med undantag för ärenden som endast var tänkta att beredas, förlorade också med 13:2. Därmed gäller i Vänersborg att kommunstyrelsens sammanträden i Vänersborg är öppna för allmänheten när t ex IT-chefen berättar om tankarna kring en kommande fiberstrategi, när ekonomichefen och ekonomistabens arbetsgrupp presenterar omvärldsanalysen som ligger till grund för anvisningar för det fortsatta budgetarbete, när kommunjuristen kommenterar texten till ett överklagande angående länsstyrelsens restriktiva beslut om utvidgningen av strandskyddet. Vad gör politiker vid dessa informationer? Några ställer bra frågor i anslutning till föredragningen, det framgår också att frågeställaren uppenbarligen har läst på innan sammanträden. En hel del frågor avslöjar dock omgående att frågeställaren inte har läst handlingen. Kommunens förvaltningar har dock skolat alla som kommer och informerar. Aldrig kommer det svaret som egentligen vore rätt: Nej, jag hoppade över det du frågar nu, för det stod ju redan i utskicket. Nu när allmänheten får tillträde minskar nog antalet okynnesfrågor.
Men alla debatter som föregår våra beslut, alla meningsutbyten, alla motiveringar till varför si och inte så, det som är det politiska samtalet i kommunstyrelsen? Det sker, när allmänheten har lämnat det öppna sammanträdet. Någon sade till oss: Visste ni inte? Ni trodde annat? Nej, ge er, ni är i Vänersborg.
13:2 – javisst, M, FP, KD och S tillsammans som alltid. Ingen från C fanns närvarande, S hoppade in på den lediga platsen. Även MP – det smärtade. Och såklart även båda ledamöter från SD. Skulle SD ha intresse att låta folket veta hur man tänker? Deras representanter är helt tysta genom timslånga överläggningar. När det kommer till omröstningar vaknar man. Den här motionen från Vänsterpartiet om öppna sammanträden, den var enkel, bara att säga nej. Sedan blev det mera jobbigt att hänga med. Tre omröstningar till, två gällde frågor kring investerings- och exploateringsbudgeten, den tredje avsåg alternativ för ramsättningen i den fortsatta budgetprocessen inför 2016. Inga inlägg från SD, inga frågor, inga yrkanden, skvatt ingenting, båda ledamöter sade dock tre gånger ”avstår” när alla andra bekände färg med ett ja eller nej. Sådant ska väl allmänheten inte behöva bevittna? Och förresten, när kommunledningen hade inbjudit de mindre partierna till information i dessa tämligen komplexa frågor några dagar dessförinnan, hade SD anmält förhinder.
För oss återstår att skriva fyra reservationer. Och att jobba vidare och fortsätta tro på oss själva.