Kommunstyrelsen

En förmiddag med kommunstyrelsen

Nytt för i år är att kommunen på sin egen hemsida publicerar en kort sammanfattning om det som behandlas och beslutas av kommunstyrelsen. En objektiv information som dock knappast återspeglar diskussionerna och avvikande uppfattningar i enskilda ärenden. Därför finns ingen anledning för oss i Vänsterpartiet att överge den egna avrapporteringen, för vi är inte överens med alla om allt, utan vi fortsätter att driva våra frågor på det sättet som vi på medlemsmöten och gruppmöten har enats kring.

Det blev någon timme för ”grupparbete” och diskussion kring det pågående arbetet med översiktsplanen. Och här märkte vi att Sverigedemokraterna har tagit plats i kommunstyrelsen. Temat är ju utvecklingen av kommunen, i vilken riktning och med vilka steg först, alltid under beaktande av några tumregler som gäller den långfristiga hållbarheten. SD då? ”Vänersborg är på dekis, ingen tvekan, och det finns inte mycket att göra kring detta, så är det bara. För att överleva gäller en sammanslagning med Trollhättan och med Överby som Centrum.” Hög tid för ”öppna” sammanträden i kommunstyrelsen, man måste se och höra våra lokala Sverigedemokrater agera annars tror man inte att det kan vara sant.

Ytterligare en anekdot i förbifarten: Ekonomichefen avrapporterade arbetet kring bokslut 2014 och visar på en Powerpoint att investeringsnivån under de sista tio åren alltid har legat kring 130 mkr med undantaget för året 2009 när det var nästan dubbelt så högt. På fullt allvar frågar en SD-representant i Arenastaden Vänersborg efter anledningen till avvikelsen. Jösses …

Det som överhuvudtaget inte nämns i kommunens rapport från sammanträdet var ärendet där Vänsterpartiets ledamöter förlorade en omröstning med 2 mot 13 röster. En handfull fastighetsägare med bostad vid Överby och ”tillhörighet” till Vänersborg har vänt sig till Kammarkollegiet med begäran om att ändra kommungränsen så att dessa trollhättebor bli trollhättebor på riktigt. I september var samma fråga uppe, då röstade Miljöpartiet på Vänsterpartiets avvikande yttrande. Nu finns MP i säkert förvar hos kommunledningen S och C och då ändrade man uppfattningen. Inte heller SD ville se denna ansökan som en fråga ”i tiden”, plötsligt gällde igen ”nix, är du vänersborgare så är du, inga avvikelser här inte”. Fast egentligen vet vi anledningen: SD kan ju aldrig rösta på ett förslag från Vänsterpartiet, där går gränsen!

Vänsterpartiet lämnade idag också in en motion som förhoppningsvis får majoritet i kommunfullmäktige och kan bli verklighet redan 2016. Det gäller ”fria bussresor” för invånare över 65 (och då gäller det resor i vår kommun och i grannkommunen Trollhättan).

Vänsterpartiet gjorde också kommunstyrelsen uppmärksam på att våra asylsökande på Restad gård (5-6 km från centrum) inte längre får egna busskort. Möjligheten att kunna ta bussen är en förutsättning för att delta i frivilligorganisationernas verksamheter såsom ”språkkafe” hos Röda Korset eller simundervisningen i Vänerparken och mycket annat, en förutsättning för att överhuvudtaget komma ”ut” från en anläggning där cirka 650 asylsökande finns samlade. Kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin, S, kände inte till förändringen kring busskorten, men lovade att ta upp frågan och vi får besked vid nästa sammanträde ”vad som kan göras”.

Demokratiberedningens rapport ”noterades” – nu får vi se om det blir diskussion i kommunfullmäktige kring rapporten, egentligen borde det finnas anledning kan man tycka – om man har läst dokumentet.

Avslutningsvis, ja, Vänsterpartiets avrapportering gäller sammanträdet med kommunstyrelsen idag på förmiddagen, i fall någon läser och jämför den här sidan med kommunens hemsida där rubriken är ”Kommunstyrelsen i korthet 4/2”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk