Jonas Sjöstedt

Nej, den partiledardebatten går inte till historien

Partiledardebatten 14 januari 2015 kommer ingen att minnas. Media rapporterade pliktskyldigt att Anna Kinberg Batra agerade första gången som vald partiledare och att hon hade försett sig med en uppsjö skrivna manus för både anförandet och ett otal ”spontana” repliker. Det andra som återgavs i radio,TV och i tidningarna var begäran om en misstroendeomröstning som SD framställde. Finns dock ingen som förväntar sig en annan utgång på tisdag kommande vecka (omröstningen sker vid tredje sammanträdet efter att begäran framställts) än att SD står ensamma.

Medierna har lite svårt att hantera ”helheten” i sin rapportering. Det fanns ingen som helst röd tråd i debatten, det saknades oväntade inslag, mycket var repriser av tidigare uttalanden, utfästelser och angrepp. Då hamnar några partiledare i skuggan, knappt ett ord om flera som tillbringade lite mer än fem långa timmar i kammaren. Detta drabbade också vår egen Jonas Sjöstedt, som dock ska ha en eloge för att han verkligen i några replikskiften försökte att ställa knivskarpa frågor. När Jonas var klar med sitt anförande, kom också två replikskiften som förtjänar att bli uppmärksammade. 

Först var det Jan Björklund som visade en helt annan uppfattning i frågan om utvecklingen i Grekland och hur man ska tolka dagens opinionssiffror inför det stundande grekiska valet den 25 januari. Läs här hela replikskiftet.

Sedan var det Göran Hägglund som inledde med att säga ”Jonas Sjöstedt vet vad vi ska prata om.” Det var ju strax innan jul som Göran Hägglund hade en debattartikel i DN med rubriken ”Så kan vi minska kostnaden för flyktingmottagandet.” Nu fick Jonas Sjöstedt en konkret fråga av Göran Hägglund: ”Vilka är Jonas Sjöstedts och Vänsterpartiets förslag för att förbättra den integrationspolitik som inte fungerar tillräckligt bra i Sverige i dag?”

Läs gärna svaret, lika konkret och tydligt. Här finns också förklaringen till varför Vänsterpartiet inte ställer upp bakom Kristdemokraternas förslag.

Så visst, nog fanns det en del inlägg i debatten som förtjänar att uppmärksammas. Men nästan tomma läktare i Riksdagens kammare var talande … 

Dela den här sidan:

Kopiera länk