Bostad

Det talas mycket om ”bostäder”

Kommunstyrelsen enades idag om ett beslutsförslag som ska till kommunfullmäktige 11 december. Ärendet är ”ägardirektiv” och ”ny bolagsordning” för AB Vänersborgsbostäder. Här formuleras uppdraget som ägaren, Vänersborgs kommun, ger till det allmännyttiga bostadsbolaget. Det gäller att vara tydlig och direktivets text om ”Syfte med bolagets verksamhet” uppfyller väl kravet: 

”Bolaget skall verka för utveckling av goda och trygga boendemiljöer, både på egen hand och tillsammans med andra aktörer. Bolaget skall samverka med kommunen för att erbjuda boende för personer med särskilda behov. Detta kan ske genom kategoriboenden för äldre, funktionshindrade och andra grupper och genom s.k. social kontrakt eller liknande.
Bolaget har ett särskilt ansvar att medverka vid uppfyllande av kommunens skyldigheter att tillhandahålla bostäder för flyktingar och hemlösa. ”                                                                                             

Storstadstidningar belyser mest problem som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men diskussionen berör också frågeställningar som är aktuella i Trollhättan och Vänersborg. Debattören Assar Lindbeck har kommit med två inlägg på Dagens Nyheter, den första med den provocerande rubriken ”Hyreskontrollen måste bort för att få fart på byggandet”. Den ansvariga ministern i den borgerliga regeringen Stefan Attefall (KD) är också en flitig debattör ”Avskaffa kommunala planmonopolet”.

Vänsterpartiet har lagt fram sin motion ”Bostad är en social rättighet”. Vi ser att partiets motion och text i det ovannämnda ägardirektivet vittnar om samma inställning, men partimotionen omfattar många fler frågor.  [I motionen hänvisas till väsentlig och aktuell information, klicka dig fram på denna länklista.]

Dela den här sidan:

Kopiera länk