Vinstuttag – en av flera frågor i skoldebatten
Det finns inte längre någon tvivel – skol- och utbildningsfrågor tillhör ämnena som kommer att debatteras hela vägen fram till valdagen 14 september 2014.
En god utbildning är i regel en förutsättning för ungdomar som letar sig fram i vuxenvärlden och på arbetsmarknaden. Men inte alla lyckas med sin utbildning. Det har alltid varit så och det kommer alltid att vara så. Men en avgörande punkt måste vara att alla ungdomar erbjuds en möjlighet till en god utbildning. Inte samma utbildning, inte lika utbildning för alla – utan en utbildning som anknyter till varje individs förutsättningar.
Där är vi inte idag, dit är det en mycket lång väg. Det finns inte heller en gemensam uppfattning vilken väg som är den rätta vägen. I alla fall inte när man lyssnar på partiernas företrädare och talespersoner i utbildningspolitiska frågor.
En av de stora frågorna är frågan om användningen av allmänna medel, hur skattemedel skall förvaltas och om det är rätt eller fel att privata vinstdrivande företag skall fortsätta att kunna ta ut ”vinster” från sina friskolor.
Här några aktuella inslag i den debatten:
Svenska Dagbladet SvD hade på långfredag på sin hemsida två inslag: En nyhetsartikel med rubriken ”Politiker vågar inte ta i vinstfrågan” och ett debattinlägg ”Sätt stopp för vinstuttag i skolan”, inte mindre än tio ledamöter av Kungliga Vetenskapsakademin undertecknade detta upprop.
En vecka tidigare hade Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca (båda V) diskuterat ”Friskolereformens effekter” i en interpellationsdebatt i riksdagen. Frågorna riktades till utbildningsminister Jan Björklund (FP). Här är först interpellationen, här finns protokollet med svar och alla inlägg av Jan Björklund, Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca. Det går även att se och höra hela debatten.