Som man frågar får man svar – gäller det även AI?
Svaret på rubrikens fråga är: Ja, i högsta grad är det så. Därför är det viktigt att lära sig att ställa rätt fråga, att vara tydligt, att avgränsa frågan. Och för att använda rätt ord: Man får lära sig att ”prompta”. Här ligger skillnaden mellan att ”googla” fram information steg för steg och att vända sig till OpenAI ChatGPT.
Just nu överhopas förtroendevalda och framförallt socialtjänstens medarbetare av erbjudanden om utbildningar i den nya, den kommande socialtjänstlagens alla detaljer, kurser som kostar femsiffriga belopp, konsulter som kan komma och lära upp personalgrupper på hemmaplan. Men så finns andra som bara vill veta något om det som anses vara den stora, den avgörande förändringen som ska leda oss fram till bättre lösningar av komplexa samhällsproblem.
Här frågan till OpenAI: ”Den framtida socialtjänsten pratas överallt om – men vad är egentligen kärnan i förändringen? Går det att beskriva på en A4 i ett språk som alla, även den som är lekman, kan förstå?”
Och tjugofem sekunder senare kom svaret: Den framtida socialtjänsten – enklare, mer förebyggande och mer tillgänglig. Socialtjänsten är en viktig del av vårt samhälle och hjälper människor i utsatta situationer. Just nu pågår en stor förändring av socialtjänstlagen och arbetssättet inom socialtjänsten. Målet är att skapa en mer modern, förebyggande och lättillgänglig verksamhet som bättre möter behoven hos dem som behöver stöd. Vad innebär förändringen?
- Förebyggande arbete i fokus. Istället för att enbart ingripa när problem redan uppstått, ska socialtjänsten arbeta mer förebyggande. Det innebär insatser tidigare i människors liv för att undvika att problem blir större. Till exempel kan familjer få stöd redan innan en situation blir akut, och skolor och socialtjänst kan samarbeta mer för att tidigt fånga upp barn som mår dåligt.
- Flexiblare stöd utan krångliga beslut. Idag måste många insatser först prövas genom en lång beslutsprocess. I framtiden ska det bli enklare att få stöd utan att alltid behöva gå igenom en formell utredning. Det gör att människor snabbare kan få den hjälp de behöver.
- Mer samverkan och helhetssyn. Ofta har en person kontakt med flera myndigheter samtidigt, till exempel socialtjänsten, skolan och sjukvården. Förändringen innebär att dessa aktörer ska samarbeta bättre så att den som behöver stöd slipper bollas runt mellan olika instanser.
- Stärkt barnrättsperspektiv. Barns behov och rättigheter ska få en ännu tydligare plats i socialtjänstens arbete. Barn ska få bättre möjligheter att vara delaktiga i beslut som rör dem, och stödet till familjer ska stärkas.
- Enklare och mer tillgänglig socialtjänst. Många drar sig för att kontakta socialtjänsten på grund av rädsla för stigmatisering eller för att det känns krångligt. Den nya socialtjänsten ska vara mer lättillgänglig, både genom digitala lösningar och genom mer öppna former för stöd där människor kan få hjälp utan att det känns som en stor och formell process.
Sammanfattning: Den framtida socialtjänsten handlar om att gå från reaktiv till proaktiv hjälp. Genom att arbeta förebyggande, erbjuda stöd snabbare och smidigare, samarbeta bättre mellan olika aktörer och stärka barns rättigheter ska socialtjänsten bli mer effektiv och anpassad efter dagens samhälle. Det gör att fler människor kan få hjälp innan problemen växer sig för stora.
P.S. Bilden är resultatet av denna prompt: ”Snart gäller den nya socialtjänstlagen. Kan du rita svart och vitt en bild där förhoppningar om att det blir en bra och välkommen förändring framkommer?”
