Rätt att investera tid för att få grep

Finansministern lade fram budgetpropositionen i torsdags, senare under dagen följde den sedvanliga budgetdebatten

Samma dag och på fredag publicerades i de flesta medierna  omdömen om Tidöpartiernas förslag till riksdagen. Kritik saknades inte, lovorden var inte många. 

För lokala förtroendevalda är det inte möjligt att på egen hand fördjupa sig i texterna till dessa 27 utgiftsområden som budgetförslaget är uppdelat på. Men som alltid erbjuder SKR (Sveriges kommuner och regioner) en sammanfattning som tar upp allt som är värt att notera och kommentera.  

Regeringens förslag kommer väl undantagslöst att röstas fram innan årets slut. Oppositionspartiernas budgetmotioner kommer visserligen att föra fram likalydande motförslag i vissa frågor, men under hösten 2024 hörs hos S, V, C och MP ingen avsikt än att uppträda som ett regeringsalternativ . 

Därmed gäller för lokala förtroendevalda att sätta sig för att studera vad SKR kom fram till, det gäller en rad frågor kring skola, social omsorg, miljö, bostadspolitik etc. Det gäller också kommunernas intäkter – hur påverkar regeringens politik kommunala skatteintäkter, vilka statsbidrag kommer till eller ändras eller slopas. 

Flitens lampa lär lysa, våra förtroendevalda gör bäst i att avsätta lite tid under hösten. Direkt efter årsskiftet sätter sedan den kommunala budgetprocessen inför 2026 igång.

Dela den här sidan:

Kopiera länk