Språk och integration
Det är viktigt att nyanlända får bra möjligheter att snabbt lära sig svenska. Det bör framför allt ske genom att förbättra språkundervisningen. SFI, Svenska för invandrare, behöver få mer resurser.
Det finns inga belägg för att språkkrav för medborgarskap skulle gynna integrationen eller leda till att man lär sig språket snabbare. Språkkrav ökar bara klyftorna genom att de som har goda förutsättningar att lära sig svenska gynnas och de som har sämre förutsättningar oftare hamnar utanför samhället.
Vissa tycker att det borde lagstiftas om kunskaper i svenska för att få jobba inom vård och omsorg. Vänsterpartiet håller med om att det ingår i en god vård och omsorg att få hjälp av människor som vi förstår och som förstår oss. Det bästa sättet att säkerställa det är att se till att vården och omsorgen får tillräckliga resurser och att personalen har utbildning och fasta jobb. Timanställd personal utan utbildning gör det svårare. Lagkrav om språkkunskaper blir fyrkantigt och kan inte kompensera för att vården och omsorgen får för lite resurser.
[Ovanstående text kopierades från Vänsterpartiets centrala hemsida.]
P.S. Bilden lånade vi från ”FORTE:”, från titelbladet av Forte Magasin nr 2/2022. Där finns en artikel som berättar om aktuell forskning på området. Läs gärna hela artikeln ”Språk och utbildning – viktigast för en lyckad integration”.
Kunskapsförbundet Väst ordnar sfi-utbildning. Här inväntar man klargörande besked från regeringens sida. Den som har intresse för frågan hänvisas till följande källor:
- Utgångspunkten är utredningen ”Samverkande krafter – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (SOU 2020:66)”
-
Regeringen vill se skärpta krav i sfi – förslag skickas på remiss
- Vilka anmodades att lämna ett remissyttrande?
Remissvaren ska ha kommit in till Utbildningsdepartementet senast den 24 maj 2024. Vi kan alltså räkna med att regeringen avser att lämna ett lagförslag till riksdagen efter sommarpausen.