Kontrollen över järnvägen

I nostalgins tecken? Mer än så! Mycket mer!

Johan Pehrson, L, begär återgång till papper och penna för barnen i förskolan. SVT:s programledare Åsa Avdic hänvisar då till Nooshi Dadgostars tankar om att ”återta järnvägen” och ställer frågan: Går årets Almedalen i nostalgins tecken?

Vi kan lämna Liberalernas tankar därhän, det återstår att se hur mycket inflytande Johan Pehrson och Lotta Edholm har.  I Almedalen gjorde Johan Pehrson  några utfästelser som kan vara bra att komma ihåg.

Men för oss i Vänsterpartiet gäller det nu i första hand att läsa på. När partiledningen samlar underlag för Nooshi Dadgostars presentation hur samhället ska ta tillbaka kontrollen över järnvägen, så finns det som alltid ett  gediget arbete i grunden. 

Tolv PowerPoint-bilder som användes vid pressträffen – bra att känna till, en sammanfattning av alla punkter som förslaget omfattar. På åtta A4-sidor text beskrivs tankarna: ”Ta tillbaka kontrollen över järnvägen”.

Järnvägen berör oss alla, mer eller mindre. Visst, avgörande beslut fattas nationellt och regionalt i Västra Götaland. Men behoven lokalt, med stationssamhällen som Öxnered och Brålanda, med behovet av en utbyggd järnvägsstation i centrala Vänersborg, med tanke på att upprusta Vargöns hållplats – allt detta kräver att vi lokala förtroendevalda måste känna till och stödja partiets initiativ utifrån vårt perspektiv. 

Det finns ytterligare en aktuell skrift som ger insikt och kunskap. ”Privatiserat järnvägsunderhåll – en undersökning om erfarenheter och konsekvenser i Sverige och andra länder”. Rapporten sammanställdes 2022 av Mats Wingborg för fackförbundet SEKO.

Dela den här sidan:

Kopiera länk