Välfärden riskeras

Satsning och nedskärningar – två namn på samma sak?

Ordet ”välfärd” nämns knappast i Tidöavtalet. Bortsett från alla påpekanden att det finns grupper av människor i Sverige som först måste visa upp allehanda meriter innan man har gjort  sig förtjänta av att få njuta av den svenska välfärden.

I budgetpropositionen blev de fyra partierna, M, KD, L och SD tydligare – under rubriken ”En välfärd att lita på ” föreslås ”Ökat statsbidrag till kommuner och regioner” motsvarande 6 miljarder för 2023.

Detta förslag har granskats i alla medier och kommenterats nästan enhälligt som obegripligt – vet inte den nya regeringen att 20 miljarder i statsbidrag skulle behövas för att kommuner och regioner kan behålla samma verksamhetsnivå som gäller idag? Att det behövs ett tiotal miljarder till för att välfärden kan utvecklas enligt de behov som har tillkommit, med en ådrande befolkning, med allt som följer i spåren av inflationen?

Här i Vänersborg fattas budgetbeslutet först om en månad av kommunfullmäktige. Under tiden riktar vi uppmärksamheten på kommuner kring oss  och på regionen vi ingår i. Valresultatet 2022 har medfört en rad förändringar. I Trollhättan tillträder en borgerlig ledning, visserligen i minoritet, men nu avslutas 100 års socialdemokratiskt maktinnehav. I Göteborg avslutas en borgerlig mellanperiod, S, V och MP samarbetar i ledningen. Så också i Västra Götalandsregionen, där utgör också S, V och MP trion som tacklar utmaningarna att erbjuda regioninvånarna en godtagbar nivå för välfärden. 

Vänersborg har fortsatt en minoritetsledning med S, C och MP – nu har även KD anslutet sig men fortfarande samlar styret endast 23 av 51 ledamöter. 

För regionen Västra Götaland gäller: ”Efter valet 2022 har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans enats om att bilda RödGrön Ledning för Västra Götalandsregionen. Partierna har en gemensam politisk plattform med ett antal prioriterade områden. Detta innebär ett antal justeringar i den budget som regionfullmäktige antog i juni 2022. Regionfullmäktige beslutar om budgeten den 29 november.

Förslaget till tilläggsbudget klubbades i regionstyrelsen 15 november. Då noterades även ”Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet. ” 

I Göteborg samlas kommunfullmäktige i morgon 17 november – då finns förslaget från S, V och MP: ”Budget 2023 – Göteborgs Stad”. Läs gärna en debattartikel i dagens GP: ”Vi satsar på välfärden även i kristider – till skillnad från högern”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk