MRP 2023

Ingen handledning från SKR, dock en bra förklaring

Kommunfullmäktige i Vänersborg kommer att fastställa ”utdebiteringen under 2023 till 22:21 per skattekrona”. Det sker vid sammanträdet 23 november. Därmed förblir kommunalskatten oförändrad jämfört med 2022.

Själva budgetbeslutet följer den 14 december. Beslutet då upprepar inte det som blev resultatet av mötet i juni. Då, innan sommaren, fick förslaget från M och L majoritet när SD efter en kort paus på fem minuter övergav egna tankar och röstade för detta vinnande förslag.

Sex månader senare är det fortfarande en S-ledd koalition utan egen majoritet som försöker leda kommunen. Ingen skillnad där – mycket annat har dock förändrats. Inflationen och växande pensionsskuld har avsevärt försämrat förutsättningar för att bibehålla en godtagbar verksamhetsnivå. Tillkommer att statens budget klubbas först 13 december, dagen innan fullmäktiges beslut. Inkomsterna från generella och riktade statsbidrag är en stor post i kommunens budget.   

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, beskriver osäkerheten på sin blogg ”Riktade statsbidrag gör budgeten oöverskådlig”.  Inledningsvis konstaterar hon: ”Att det som kallas för satsningar egentligen kan innebära neddragningar är inget ovanligt i statens budgetar och är en konsekvens av att statsbidragen vuxit sig så många och oöverskådliga.

Flera rubriker är betecknande för hennes budskap:

  • Hur stora är egentligen statsbidragen?

  • Svårberäknat när nya och gamla bidrag blandas

  • Samma pengar används flera gånger

Det återstår att se vilka förslag som läggs fram i Vänersborgs kommunfullmäktige och vilket förslag som gäller när omröstningen är klar den 14 december. Ledamöterna träffas redan 08:30, i stället för 18:00 som vanligt är, dessutom för första gången i nya möteslokalen på kommunhusets gård. 

S, C, MP och KD samarbetar kring gemensamma politiska riktlinjer,  M, L, MBP och V har enats om valteknisk samverkan, alltså inga ”handslag” kring politiken alls. Här kommer med all säkerhet olika från varandra avvikande budgetyrkanden. Och SD står utanför – men skulle ännu en gång kunna  spela spelet.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk