Riksdagsdebatter

Inget överraskade i budgetdebatten – men vilken debatt det blev denna dag

Inget nytt i budgetdebatten? Kanske två punkter bör nämnas. Den första, talmannen berättade om debattreglerna. Finansministern Elisabeth Svantesson skulle få 15 minuter och inleda. ”Partiföreträdare för oppositionspartier har rätt till ett anförande på högst 10 minuter och partiföreträdare för regeringspartier har rätt till ett anförande på högst 5 minuter.” Vad gjorde Oscar Sjöstedt, SD? Han valde denna förmiddag en plats på regeringens bänk, alldeles intill finansministern. Och höll ett första anförande på 10 minuter.

Den andra: Representanter för tre av fyra partier som tillsammans har ansvar för budgetpropositionen var mycket angelägna att berätta om det egna partiets betydelsefulla avtryck i alla förslag. Liberalerna valde att låta Carl B Hamilton hålla anförandet och sköta replikerna. Luften tycks helt ha gått ur hos Liberalerna.

Ali Esbati inledde med att  berätta hus han uppfattade läget i riksdagen och på regeringskansliet: ”Den högerkonservativa budgetproposition som nu har lagts på riksdagens bord utgör den politiska motsvarigheten till att stå framför ett allvarligt problem och många människors växande oro för det – och sedan titta bort, skrapa lite med fötterna, kanske vissla en nervös trudelutt och därefter pröva sig på några uppseendeväckande estradnummer, tänkta att vända uppmärksamheten bort från oförmågan, ansvarsfrånskrivandet och den inlevelselösa axelryckningen.” 

Sedan fortsatte Ali Esbati med att beskriva Vänsterpartiets huvudsakliga anledning att underkänna propositionen: 

Det är en nedskärningsbudget för välfärden:Det är något oerhört. De som håller uppe välfärden är redan hårt pressade efter många år av övertro på en nyliberalt inspirerad effektiviseringsideologi. Den höga inflationstakten lägger nu en ytterligare, mycket tung börda på kommunernas och regionernas ekonomi och därmed på välfärdens proffs. Ökningen i pensionskostnader, matpriser, elräkningar och lokalhyror riskerar nu att leda till att skolpersonal måste sägas upp, att sjuksköterskor blir av med kollegor i stället för att få nya och att redan orimliga minutscheman inom äldreomsorgen ska klaras av med färre människor som gör jobbet.”

Hela budgetdebatten finns att se i efterhand på riksdagens webb-TV, här finns även länken till snabbprotokollet.

Senare på dagen var läktarna i riksdagen fullsatta. Håkan Svenneling, V, och Alireza Akhondi, C, hade ställt interpellationsfrågor till utrikesminister Tobias Billström, M, om situationen i Iran. 

DET ÄR EN SOLIDARISK HANDLING ATT TA SIG TIDEN ATT SE HELA DEBATTEN FRÄN BÖRJAN TILL SLUTET.

Dela den här sidan:

Kopiera länk