Budgetproposition 2023

På tisdag kommer budgetproppen

Visserligen har enskilda förslag redan presenterats i vanlig ordning, men helheten behöver inväntas innan bilden är tydlig. Förhandsbeskeden känns torftiga, tillkomna i hast. Se bara denna text på en bild från pressträffen, där arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsson, utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm presenterade ”satsningar på 1,6 miljarder till skolan”:

  • Bristande trygghet och studiero försämrar elevernas
    förutsättningar för lärande
  • Idag förekommer att vissa elever stör undervisningen
    eller skapar en otrygg miljö
  • Lärarnas tid ska läggas på undervisningen och inte på att
    hantera ordningsproblem

Debatten om vad som har gått fel i den svenska skolan förs på annan nivå. Och summan 1,6 miljarder för 2023 är inte i närheten av förväntningarna som riktas mot regeringen. 

När budgetpropositionen offentliggörs på tisdag, så ordnas debatt i riksdagen samma eftermiddag. Oppositionspartierna kommer några veckor senare att lägga fram sina egna budgetmotioner. Men också här finns flera förhandsbesked. 

           

Partiledaren Nooshi Dadgostar skriver om bakgrunden till en debattartikel i Aftonbladet

”De som redan har det knapert drabbas värst av den ekonomiska krisen. Ensamstående föräldrar, oftast kvinnor, är en av grupperna som drabbas hårdast.

Det är svårt att få pengarna att räcka om man bara har en inkomst att försörja sin familj med. Men ingen förälder ska behöva stå i mataffären och tvingas välja bort bra mat till sina barn för att pengarna är slut långt före löning varje månad.
Vänsterpartiet vill med anledning av den höga inflationen, och den pressade situationen för många ensamhushåll, införa ett tillfälligt ensamståendetillägg under 2023. Det ska bakas in i barnbidraget och innebär att ensamstående med barn får 500 kronor mer per månad och barn. Förslaget rör omkring 342 000 barn.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk