Vänsterpartiet Västra Götaland

Vänsterpartiets kritik mot regionbudgeten

Både Vänsterpartiet och de fackliga organisationerna är kritiska till Västra Götalands detaljbudget för 2022. De anser att budgeten missar lösningar för att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen efter pandemin.

På tisdagen 8 februari godkändes Västra Götalandssregionens detaljbudget för 2022 i Regionstyrelsen. Vänsterpartiet valde att inte delta i beslutet eftersom de anser att det är en budget som är för passiv inför de stora utmaningar som regionen står inför.
– Vårdpersonalen är slutkörda och det fattas över 500 sjuksköterskor på våra sjukhus. Ändå består de blågrönas budget av passivitet och att fortsätta samla pengar i ladorna, säger Carina Örgård, oppositionsråd för Vänsterpartiet. 

Vid samma möte med Regionstyrelsen redovisades att Västra Götalandsregionen 2021 gjorde ett ekonomiskt överskott på 2,6 miljarder.
– Det är inte pengar som fattas, det är viljan. Det finns pengar både till vårdköer, höjda löner för bristyrken i vården och satsningar på kollektivtrafiken, säger Carina Örgård, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

I förhandlingarna mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren Västra Götalandsregionen, enligt lagen om Medbestämmanderätt i arbetslivet (MBL), har de fackliga valt att förklara sig oeniga med arbetsgivaren. Detta då budgeten saknar åtgärder för att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen . 
– Regionen som arbetsgivare åt 55 000 invånare måste erbjuda bättre lösningar och en bättre arbetsmiljö, allt annat är oacceptabelt, säger Carina Örgård (v).  

Dela den här sidan:

Kopiera länk