Kommunfullmäktige

Röd Lördag avslutar veckan

Det var en vecka med viktiga sammanträden. Det kunde ha sagts mycket men det blev inte mycket till svar.

Direktionen i Kunskapsförbundet efterlyser tydliga besked. Från Vänersborgs kommun inväntas ett klargörande hur samtalen kring lokalerna i Vänerparken förs fram till en lösning som är bra för alla inblandade. Det borde kunna ske ganska snart. Klarhet är att föredra, ovisshet leder fel.

Förbundets prognos pekar idag på en förlust vid årets slut, men medlemskommunerna har redan förklarat att de röda siffrorna till största delen kommer att täckas, det handlar ju om kostnaden för språkintroduktionen. Direktionen skall fatta ett beslut kring budgeten för 2017 i november månad, men än återstår att se vilket uppdrag Trollhättan och Vänersborg kan tänka sig att ge förbundet. Finansieringen av gymnasieutbildningen för ungdomarna sker med någorlunda ”automatik”, men vuxenutbildningen är föremål för ”beställningar” år efter år. Om två månader skriver vi 2017.

Frågan om vuxenutbildningen och yrkesvux ställdes också i en interpellation från Vänsterpartiet på veckans fullmäktigemöte i Vänersborg. Något tydligt besked eller någon utfästelse kom inte från kommunledningen, det sades blott att samtal med Trollhättan skall föras och att det finns hopp att dessa samtal ger resultat.

Det är inte många ledamöter som kommer upp i talarstolen i vårt fullmäktige.  I onsdags var det ingen från varken MP, L eller SD som anmälde sig på talarlistan. Och inläggen från de styrande partierna S och C är också korta och avvaktande. Det känns som om alla väntar på något …

Det blev inte heller något svar på punkten ”revisorernas utlåtande kring delårsbokslutet ”. Vänersborg har kört fast med mål- och resursstyrningen, det måste till ett samtal hur vi kan komma vidare. Men när Vänsterpartiet berättade om egna tankar, vilka steg som vi kanske kan tänkas börja med, då var ingen av våra sju revisorer i salen för att kommentera. Endast gruppledaren för M reagerade, tankarna ansågs vara intressanta, men M var tydligt med att inte dela vår ståndpunkt. Bra, då blev det sagt. Hur ska vi tolka kommunledningens totala tystnad?

Vi är besvärliga och ställer frågor: Hur skulle det ha gått och hur skulle det gå framöver, om inte den styrande minoriteten två gånger i år blivit nedröstad med sitt förslag till budget 2016 och 2017? Nu kan såväl barn- och utbildningsförvaltningen som socialförvaltningen hantera sin verksamhet som står under hård press. Det var avgörande miljonbelopp som kom till i april och i juni. Mot alla protester från S, C och MP – som dock idag verkar gilla att ha blivit överkörda.

Lusten att tala för sin egen politik utmärker inte vår kommunledning, desto mer tid och kraft ägnar man åt att skriva om politik och politiska frågor – men vad är det egentligen man skriver?

Här länkarna till några debattartiklar, där Marie Dahlin, S och Bo Carlsson, C, började med att undra varför M och V kunde samarbeta kring några sakfrågor. V svarade på hemsidan, M svarade i lokaltidningen TTELA tillsammans med V, och Stefan Kärvling, Vänsterpartiets ledamot i fullmäktige och barn- och utbildningsnämnden svarade på sin blogg och i tidningen.

Sedan följde flera inlägg som var och en kan läsa själv – vi behöver inte skriva någon på näsan vad man ska tycka.

Öppet brev till en negativ och bitter Stefan Kärvling

Jag hatar dig inte, Marie Dahlin

Stefan Kärvling är ett hot mot demokratin

En demokrati har yttrandefrihet

Men nu tänker vi bara på morgondagen och oktobermarknaden. Ska bli kul att finnas därute och mingla. Det förutspås kyla, inget problem, vi har varma röda jackor. Väl mött!

rl-marknad

Dela den här sidan:

Kopiera länk