Övergångsbudgeten

”Tolerera” var ordet

En statsministerkandidat skall tolereras av riksdagen för att kunna bli statsminister. För utan statsminister ingen regering, och utan regering ingen budget. Ingen riktig budget …

En övergångsregerings budget skall läggas fram enligt ett regelverk som skapades för länge sedan och som nu testas på riktigt för första gången. Tålamod anbefalls, det ska nog ordna sig!

Det gör det inte! Ute i kommunerna och i regionerna finns också regelverk. Och nu visar det sig att dessa regelverk inte går i takt. Då hjälper inte tålamod, då hjälper inte tolerans.

Kommunen har kostnader, för att betala krävs intäkter. Staten brukar bidra med statsbidrag till kommunernas möjlighet att utveckla verksamheten och att ge förutsättningar för att sikta på bibehållen kvalitet.

Övergångsbudgeten avstår från ”insikt”, en sådan budget säger ”det som är det är” och sedan är det inget mer …

I torsdags debatterades budgetpropositionen. Någon debatt blev det dock inte. I stället höll åtta representanter från åtta partier var sitt anförande. Alla förklarade från det egna partiets utgångspunkt hur man borde uppfatta budgeten, hur man bör förhålla sig och vad som måste ske för att budgetarbetet åter görs på riktigt.

Självfallet var vi nyfikna på hur vår egen Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, lade ut texten.

Ulla Andersson avslutade med en uppmaning: ”Tids nog, när en ny regering kommit på plats, får den lägga fram sin budget. Vi alla får på olika sätt hantera det som opposition, regering, förhandlare eller som samtalspart. Det är en rimlig och ansvarsfull ordning.

Ulla Anderssons hela anförande finns här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk