Vänersborg

Det pågår fortfarande förhandlingar

Sveriges Television rapporterade igår i lokalsändningen från Svt-Väst att det fortfarande pågår förhandlingar i 9 av Västra Götalands 49 kommuner.

I Vänersborg sker mycket diskreta förhandlingar. Vänsterpartiet fick den 20 september en fråga från Socialdemokraterna: ”Med tanke på den kommande mandatperioden, ser sig Vänsterpartiet som oppositionsparti eller vill ni något annat?” Vi svarade att vi på samma sätt som 2010 och 2014 även nu ville vara med och leda utvecklingen av kommunen. Sedan dess har ingen officiell kontakt tagits med oss.

Det finns många rykten. Ingen borde egentligen vilja önska sig ett minoritetsstyre i ytterligare fyra år. Gunnar Lidell, M, fick 2010-2014 uppleva gränserna när M-gruppen förfogade över 20 av 51 fullmäktigemandat. Marie Dahlin, S, hade 2014 -2018 ett något bättre utgångsläge med 22 mandat. Men även hon fick flera gånger hantera en budget som oppositionen hade föreslaget och fått bifall för av fullmäktige. Nu har hennes underlag krympt, eftersom Miljöpartiet förlorade två av sina fyra mandat, nu är de bara 20 fördelade på tre partier. Och mycket tyder på att Miljöpartiet har ett problem: Med endast två mandat kvar kan man inte spänna bågen och ställa ultimatum för sin medverkan. Utan förhandlingsframgång torde de medlemmar som är kvar i Miljöpartiet få svårt att förstå varför man ska klamra sig fast i kommunledningen.

S och C lär också ställa sig frågan vilken hjälp de kan förvänta sig av MP. Det går kanske lika bra utan MP. Med 18 mandat bakom sig, ett mandat mer än en tredjedel av fullmäktiges ledamöter.

Fullmäktige nästa vecka, ingen lösning i sikte. Med ett budgetförslag vars utformning bortser från allt som S och C nyss hade skrivit in i sina vallöften. Ett budgetförslag som sex av nio partier i fullmäktige inte ställer upp på. Som sannolikt ändå kommer att bli kvar efter alla omröstningar.

Diskreta förhandlingar, inga förhandlingar – inte vet vi. Men vi ser att tiden talar för Marie Dahlins strategi. Nästa vecka behöver endast beslutet komma om kommunalskatten skall förbli oförändrad eller om den ska höjas. S och C röstar för ”oförändrad”, det gör också M, L och KD. Budgetbeslutet kan, om så behövs, tas i december. Men när nya intäkter genom höjda skatter inte längre står till förfogande, kan alla andra budgetförslag skrotas. Förslag att bibehålla kvalitet på områdena utbildning och social verksamhet kan inte ställas om partierna inte pekar ut hur det ska finansieras. Bingo för Marie Dahlin, men har Vänersborg verkligen inte förtjänat bättre?

Dela den här sidan:

Kopiera länk