Politisk ovilja

Ingenting, skvatt ingenting händer

Den 11 september ljöd inledningen till ett inlägg här på hemsidan ”Det borde inte vara möjligt”; ”En stor grupp av ensamkommande ungdomar på Restad Gård har hamnat i ett kaos av lagtexter, domslut och paragrafer utan att någon ansvarig tycks vilja öppna dörren för en väg ut.”

Vi kunde då konstatera att det fanns ett litet hopp om att någon skulle vilja öppna dörren: ”Det blev en längre diskussion, presidiet skulle förhöra sig med kommunalråden i ägarsamrådet 20 september, därefter kunde ett beslut tas vid direktionens sammanträde i oktober.”

Idag möttes Kunskapsförbundets direktion på nytt och vi ställde frågan vad som hade hänt och om ungdomarna nu äntligen fick komma till skolan för att gå utbildningen.

Nej, ungdomarna hade inte fått komma till skolan. Ägarsamrådet mellan förbundets presidiet och kommunalråden från Trollhättan och Vänersborg som planerades för 20 september ställdes in.

Det hade dock skett en skriftväxling mellan förbundet och Vänersborgs kommun. Den talar för sig själv.

28 september beskrev förbundsledningen problemet. Sedan dröjde det till den 11 oktober, då riktade kommunsekreteraren i Vänersborg på uppdrag frågor till förbundsledningen:

”Jag blev ombedd av kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg [Marie Dahlin, S] att vidarebefordra några frågor till er angående tjänsteskrivelsen vi fått om utbildning av asylsökande.

För det första vill vi tacka för skrivelsen, men undrar vad direktionen har sagt i frågan? Finns det politiska beslut fattade i frågan, eller något annat material från vilket det framgår vad politiken har sagt?

Vi tar tacksamt emot de underlag som finns.”

Tio minuter senare kom svaret från förbundet till kommunen: ”Nej, det finns inga formella beslut fattade i frågan. Det beslut som fattats är bara att föra frågan vidare till ägarsamrådet. Skrivelsen är tänkt att tjäna som diskussionsunderlag.”

Från 12 oktober till 25 oktober är Marie Dahlin på resande fot och därmed inte på plats i Vänersborg. Ägarsamrådet i morgon 17 oktober ställdes också in.

Om någon undrar: Varför händer det inget? Tre svar kan ges.

Det är inte Vänsterpartiets fel. Som ensam ledamot, som ledamot i opposition kan man fråga, skriva, upprepa frågan, påminna om frågan… Men det är andra som har dörrhandtaget under kontroll.

Det är inte Sverigedemokraternas förtjänst heller. Det finns ingen aktivitet från deras sida, men visst är de nöjda med att ingenting görs.
Fattas bara att några ungdomar gör något dumt när nästan alla är ovilliga att ens bry sig. Tack till alla frivilliga insatser från civilsamhället (Röda Korset, Rädda Barnen, Kyrkan),  håll ut, ge inte upp.

Denna och andra frågor kräver handling och beslut, kräver mod att ta sig genom ett kaos av motsträviga myndigheters agerande. Detta ligger hos valda kommunledningar, på ordförandenivå. Att inte agera, att alltid invänta andra är att abdikera.

Dela den här sidan:

Kopiera länk