Jens Holm

Fem lärdomar från skogsbränderna

Det brinner fortfarande på ett stort antal platser i Sverige. Skogsbränderna är de västa någonsin i svensk modern historia. De åsamkar enorm skada och sorg. De väcker också rubriker långt utanför våra gränser, tillexempel här i Spanien var jag befinner mig just nu. Jag vet att det just nu görs heroiska insatser av brandförsvar, MSB, hemvärn, frilliga, insatser från andra länder och andra. Regeringen gör säkert också så gott den kan, men  jag kan inte låta bli att provoceras av både Stefan Löfvens och  Morgan Johanssons uttalanden om att återigen vilja utreda Sveriges beredskap. Det är inte fler utredningar som behövs, utan mer handling här och nu.
Det jag saknar är vad vi ska göra med den institution som just har till uppdrag att skydda oss och som dessutom innebär en av statens största utgiftsposter, med en budget på drygt 50 miljarder kronor, en summa som ökats avsevärt de senaste åren. Jag talar om försvarsmakten. Trots att vi alla vet att det är klimatförändringen som är det stora hotet mot Sverige har den svenska försvarspolitiska diskursen ensidigt handlat om militära hot, i synnerhet det påstådda hotet från Ryssland. Högerpartierna som Socialdemokraterna har yrat om mer pengar till militären.
Men extremvädrens tid är här och nu. Låt oss därför lära av bränderna i Trängslet, Kårböle, Enskogen, Älvdalen, Brattsjö och på alla andra platser där elden härjar.
1. Säg som det är. Det här är extremväder som är en konsekvens av klimatförändringen. Därför; minska våra utsläpp snabbt. Låt oss göra mer än någonsin tidigare. Och för att bekämpa det akuta hot som skogsbränder och andra effekter av extremväder utgör måste vår försvarsmakt få en ny roll.
2. Ge försvarsmakten ett nytt uppdrag att prioritera klimatanpassning, beredskapsarbete och kamp mot extremväder.
3. Stoppa inköpen av nya vapen och omdirigera pengarna till beredskap. I närtid handlar det om fullt fokus på helikoptrar, flygplan och annan brandsläckningsutrustning.
4. Extra aktuellt är att stoppa inköpet av det extremdyra Patriotsystemet från USA.  Prislappen startar vid 12 miljarder kr. För de pengarna skulle vi kunna köpa den brandbekämpningsutrustning vi behöver. Och mer därtill.
5. Idag talar vi om bränder. Imorgon kan det vara översvämningar, stormar eller stigande havsnivåer. Det här är extremväder och vår beredskap har hittills varit under all kritik. Hög tid att ändra på det.

Dela den här sidan:

Kopiera länk