Ensamkommande barn och unga

Ett nytt försök, når vi fram?

 

Socialnämnden 2017-09-28

Vill väcka ett nytt ärende

I enlighet med KL 4 kap. § 17 önskar jag väcka ett nytt ärende vid socialnämndens sammanträde 2017-09-28.

I en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige 2017-09-20, där en fråga riktades till socialnämndens ordförande som avsåg det ”tillfälliga kommunbidraget”, yttrade socialnämndens ordförande bl a följande:

”Vi ska fortsätta på den linjen vi hållit hittills tills något annat bestäms. Och det är en fråga för socialnämnden, den kommer ändå inte att avgöras här. Så vill man ha ett ytterligare beslut eller analys, så får man väl ta frågan dit, tycker jag.”

Av allt att döma handlar det om ett tillfälligt kommunbidrag som utan vår ansökan tillkommer Vänersborgs kommun. Enligt anvisningar från regeringen handlar det om lite över 2 Mkr i december 2017 och lite över 1 Mkr efter årsskiftet.

Regeringen har tidigare utfärdat kommentarer i form av ett ”FAQ-meddelande”. Det är tydligt i vilket sammanhang detta bidrag riktas till berörda kommuner. Det är också tydligt att den enskilda kommunen skall kunna bestämma exakt hur pengarna skall komma till användning. Det gäller dock uteslutande ärenden där ensamkommande ungdomar, som under den orimligt långa väntetiden på beslut i deras asylansökningar, fyller 18 år.

Svaret från socialnämndens ordförande i interpellationsdebatten betyder att Vänersborgs kommun inte har för avsikt att använda det tillfälliga kommunbidraget i enlighet med regeringens uttalade avsikt.

Mitt ärende är därför att frågan behandlas av socialnämnden som bör ta del av underlaget och som bör ta ställning till om nämnden vill komma till ett beslut i enlighet med regeringens avsikt.

Är nämnden positivt inställd, bör nämnden nu ge uppdrag till förvaltningen att vid sammanträdet i oktober lägga fram ett beslutsförslag i ärendet.

Lutz Rininsland

Vänsterpartiet                                                               2017-09-26

Dela den här sidan:

Kopiera länk