Budget 2018

Vänsterpartiet vill se fler bibliotek

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en satsning på fler bibliotek och stärkt biblioteksverksamhet. Det innebär att 250 miljoner kronor läggs i den kommande budgeten med syftet att öka utbud och tillgänglighet till biblioteksverksamhet i hela landet.

– Det här är en viktig jämlikhets- och demokratireform, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Det fysiska biblioteket är en viktig mötesplats där människor med olika bakgrund och förutsättningar möts och tar del av kunskap, litteratur och kultur. Men över tid har antalet bibliotek minskat, vilket är en oroväckande trend som framförallt slår mot människor som lever på landsbygden. Vänsterpartiet vill se ett mer jämlikt Sverige och ett led i det är att öka tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

– Bibliotek är som en skattkista full av kunskap. Alla människor ska ha tillgång till de rikedomar som biblioteket ger, oavsett hur tjock plånbok du har eller var du bor i landet. Det här är en viktig jämlikhets- och demokratireform, säger Ulla Andersson.

Därför har Vänsterpartiet tillsammans med regeringen kommit överens om att satsa 250 miljoner kronor i budgeten med syftet att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet. Under de följande två åren kommer det årliga stödet på 250 miljoner att fortsätta. Tanken är att det blir permanent efter 2020.

– Pengarna ska gå till kommunerna och sen är det upp till kommunerna att avgöra vad i biblioteksverksamheten det ska satsas på. Det kan till exempel handla om att starta nya verksamheter, förändra öppettiderna, se till att bokbussen kommer till orten på landsbygden eller skaffa fler bokbussar. Det här handlar om att stärka biblioteken och i slutändan demokratin.

Bibliotekssatsningen i budgeten:

2018: 250 (miljoner kronor)
2019: 250
2020: 250

Dela den här sidan:

Kopiera länk