Integration

Förpliktigande Integrationssamverkan !

Kommunfullmäktige är offentligt, det finns ljudinspelningar som gör det möjligt att på plats notera och i efterhand verifiera vem som har sagt vad på vilken punkt. Fördelen med fullmäktige är att handlingarna är ute i tämligen god tid, beslutsförslagen har formulerats av kommunstyrelsen för det mesta två veckor i förväg. Gott om tid för partiernas företrädare att förankra sina ställningstaganden hos egna medlemmar. Även tillräckligt med utrymme att debattera klart eventuella skiljaktiga uppfattningar i de egna leden.

Kommunstyrelsens handlingar kommer sent, oftast först torsdag eftermiddag eller fredag. När sammanträdet sedan startar på onsdag, är det alltid några ledamöter som måste erkänna att tiden varit för knapp att läsa ordentligt. Värre är det med förankringen, sällan att det blir mer än lite majlväxling de aktiva emellan.

Efter sommarpausen kom utskicket till ledamöter och ersättare i torsdags, 805 sidor. Allmänheten fick vänta till fredag, på morgonen lades handlingarna ut på kommunens hemsida. Kommunstyrelsen sammanträder onsdag 16 augusti.

Låter gnälligt? Kan vara så. Men vi föredrar god förberedelse, i annat fall blir det svårt att ta ansvar för beslut som fattas av förtroendevalda som chansar och följer med strömmen. Dessutom vore det en enkel sak att ”förvarna” om ett ärende där en längre rapport utgör basen för beslutet: ”Vi räknar med att ….. avgörs vid sammanträdet i augusti, observera att en del av underlaget finns redan tillgänglig i diariet.

Så kunde kommunledningen ha gjort i ärendet 8: Integrationssamverkan inom Vänersborgs kommun. Rapporten Integrationssamverkan togs fram i utvecklingskontoret i januari 2017. Ett senare dokument har titeln Strategisk inriktning. Tillhörande beslutsförslag klubbades i kommunstyrelsens arbetsutskott redan den 19 juni. Kommunen har dock valt att inte längre göra alla handlingar tillgängliga, således finns på kommunens hemsida varken kallelse eller protokoll från detta sammanträde, och därmed inte heller en endaste handling som behandlades i juni.

Vänsterpartiets representanter kommer inte att ha några större besvär med just denna punkt. Många formuleringar i såväl rapporten som i dokumentet Strategisk inriktning är näst intill likalydande med Vänsterpartiets centrala texter. Vänsterpartiet har i motsatsen till flera andra inte ändrat sin hållning i migrationsfrågor och asylrätt. Vänsterpartiet har alltid haft uppfattningen ”Vi kan klara det!” samtidigt som vi har pekat på förutsättningen: Samverkan och struktur, kom överens och skriv ner vem som tar ansvar för vad, men låt oss tillsammans göra det som är nödvändigt. Med andra ord: Äntligen kommer det att beslutas vilken Strategisk inriktning Vänersborg väljer och vilka konsekvenser inriktningsbeslutet för med sig i förvaltningarnas konkreta arbete.

Om det nu inte är ett problem för Vänsterpartiet, så är vi dock nyfikna på hur andra partier agerar i kommunstyrelsen på onsdag och en månad senare i kommunfullmäktige. Andra partier, både partiet som alltid haft en motsatt åsikt än den Vänsterpartiet står för, och partierna som bytte fot för lite mer än ett år sedan. Det lär vi återkomma till.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk