Aqua Blå

Vänta, vänta, vänta…

På onsdag nästa vecka, dagen efter 6 juni, sammanträder kommunstyrelsen för sista gången innan sommarpausen. Det blir någon dag efter de tre dagarna med Aqua Blå, den stora återvändarfesten i Vänersborg. Det normala är att handlingarna har varit kända, ledamöterna inlästa, samtalen i partierna avklarade. Men det är nya tider – utskicket kommer först på fredag. Tidigare kunde vi ta del av arbetsutskottets kallelse och dess handlingar, men någon har efter en ”snilleblixt” beordrat annat. Ingenting läggs längre ut på kommunens hemsida, inga handlingar och ingen dagordning heller. Det är bara att vänta, vänta, vänta…

Hur som helst, även om vi inte vet vilka tjugo andra ärenden som dyker upp – frågan om budgetförslaget för 2018 finns med. Kommunstyrelsen måste lämna ett förslag till kommunfullmäktige som skall besluta om Mål- och resursplanen 2018 på onsdag, 21 juni. För mer än en vecka sedan ställde Bo Carlsson, C, frågan till Vänsterpartiet om vi ville samtala kring de olika förslagen. Bo Carlsson, C, är utsedd av kommunledningspartierna S, C och MP att föra förhandlingar. Vänsterpartiet svarade ja. Frågan ställdes 23 maj – sedan dess väntar Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet kommer också att samtala med gruppen M, L och KD. Dessa tre partier lämnade inför budget 2016 och 2017 förslag som nästintill var identiska med Vänsterpartiets yrkanden. Och två gånger har kommunledningen förlorat avgörande omröstningar i kommunfullmäktige, de senaste två åren förvaltar kommunledningen oppositionens budget.

Vad hände vid dessa omröstningar? Vid första tillfället röstade SD med oppositionens förslag och mot kommunledningens tankar om besparingar, vid det andra tillfället avstod SD från att rösta, vilket gjorde att oppositionen hade överläge med 23:22. Oppositionens förslag gav värdefulla tillägg till i huvudsak två nämnder, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Hur verksamheten skulle ha klarat sig om kommunledningens spariver hade segrat, är det ingen som kan svara på.

Och nu gäller det att vänta, vänta, vänta… SD var på oppositionens sida, SD avstod från att delta i slutomröstningen, vad gäller nu, hur kommer SD att rösta denna tredje gång? Har Bo Carlsson, C, kommunledningens förhandlare, tid att ordna ett samtal med Vänsterpartiet? Är han upptagen med att samtala med något annat parti? Vilket annat parti?

Veckan innan kommunfullmäktige har socialnämnden det sista mötet innan sommarpausen – då vill vi få svar på frågor som Vänsterpartiet ställer i en insändare i den lokala tidningen TTELA idag: Hur behandlar vi våra hemlösa?

Men nu gäller först något helt annat – SMHI kommer med en dålig prognos för Aqua Blå-dagarna. Vi får väl hälsa alla välkomna in i vårt stora tält som vi har ställt upp på festplatsen. Välkomna in!

Dela den här sidan:

Kopiera länk