Det var synd, men ingenting att göra åt …

RL aug 2016

 

 

 

RÖD LÖRDAG skulle bli något extra denna gången, men helt så blir det tyvärr inte. Visserligen är vi i plantaget och på scenen där, istället för den populära scenen i gågatekrysset. Vi kommer också att hålla fast vid temat för dagen: Äldrefrågor. Men i sista stund lämnade Liza Sörqvist återbud, är man sjuk så är man. Det får bli en annan gång, vi vet hur mycket hon betyder som dragplåster på våra möten.

 

Vid gårdagens medlemsmöte passade vi på att samtala om höstens första rond av nämndsmöten. Efter det långa sommaruppehållet känns det alltid lite pirrigt att komma tillbaka, lite som i skolan. Har det hänt mycket, har det blivit förändringar?

På en punkt har det ABSOLUT INTE BLIVIT BÄTTRE. I alla våra nämnder och styrelser finns ju representanter för kommunens nionde parti, partiet med den stora valframgången 2014 och med de stora förhoppningarna att växa än mer 2018. Men det var som alltid, samma typ av frågor, samma okunskap, samma oordning. På socialnämnden ville man diskutera parkeringsnormer i ett yttrande kring en planfråga, på kommunstyrelsen ville man prata om elevmobbning i Kunskapsförbundet. Och alla dessa frågor! Tidigare var det bara politikerkollegor som protesterade, nu kommer även vassa repliker från de som föredrar ärenden, typ: ”Svaret på din fråga finns på tredje sidan i underlaget som skickades ut inför sammanträdet.”

Visst får man fråga, men det tillhör anständigheten att läsa utskickade handlingar och det är en god grundregel att ställa sina frågor inom ramen för det som ärendet verkligen gäller. Och det är inte förbjudet att informera sig i övrigt så att man vet vad som gäller.

Låt oss ta ett exempel: Det är ju spännande att följa ungdomars utveckling. Extra nyfiken är vi hur det kommer att gå för nyanlända ungdomar, yngre och äldre, som efter sin flykt ska hitta en plats i det svenska samhället. Ledamöter från vårt nionde parti är uppenbarligen också mycket nyfikna, deras frågor gäller mest de nyanlända och bara undantagsvis parkeringsnormer.

Våra ledamöter i Kunskapsförbundet och i barn- och utbildningsnämnden försöker ta reda på vad som gäller för nyanlända elevers skolgång. Andra borde också göra det, så att man vet vad man pratar om och vad man måste förhålla sig till. Skolverket tillhandahåller information och erbjuder även möjlighet att förkovra sig med fem korta filmer som ligger ute på YouTube. Bra att känna till, om man intresserar sig för skolans värld. Något av en hemläxa för skolpolitiker från alla partier, även det nionde.

Kategorier
Senaste kommentarer
Arkiv