Birger Sjöberggymnasiet

Estetiska programmet med musik inte längre i Vänersborg?

Det började med att det Estetiska programmet blev ifrågasatt – tillhör utbildningen verkligen gruppen studieförberedande program på gymnasieskolan? Sedan gick utvecklingen snabbt, rätta uttrycket tycks vara att programmet avvecklas.  I alla fall när man betraktar skolorna inom Kunskapsförbundet. Dock erbjuds utbildningen med flera inriktningar i Uddevalla och även vid en friskola i Trollhättan.

Många elever i grundskolan bollar med ett antal tänkbara utbildningsalternativ. I slutändan måste var och en bestämma sig vilket program som skall stå som förstahandsval högst uppe på ansökningsblanketten. I det skedet förlorar det Estetiska programmet, några elever tvekar om utbildningen verkligen ger den rätta och kompletta behörigheten framöver, andra vacklar om det egna intresset är tillräckligt stort för rätt så många kurser med den estetiska inriktningen under tre år framöver.

Från Vänersborg och Birger Sjöberggymnasiet försvann inriktningen bild, nu är den inte heller kvar i Trollhättan på Magnus Åbergsgymnasiet. Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan och Ljud & Bildskolan på samma ort erbjuder inriktningar som bild och formgivning, estetik och media, även teater. Från Vänersborg försvann också inriktningen dans, nu måste eleverna söka sig till Uddevalla.

Längst höll sig inriktningen musik kvar, i Vänersborg och Trollhättan. Inte nu längre, i förra veckan beslutade Kunskapsförbundets direktion att Es-Mu endast startar vid Magnus Åbergsgymnasiet hösten 2016 och inte längre vid Birger Sjöberggymnasiet. Kvar finns dock i Vänersborg utbildningen Es-Musik, särskild variant (spetsutbildning). ”Orkestermusikerutbildningen” attraherar fler och fler sökande som måste genomgå ett tufft antagningsprov och det tycks inte skrämma en växande skara. Denna utbildning berörs inte av direktionens beslut.

De sista dagarna har det kommit många protester när beskedet blev känt. För att undvika att det sprids felaktiga rykten lägger vi ut flera underlag som fanns inför beslutet och även protokollet och omröstningslistan samt en reservation från Vänsterpartiets ledamot.

Förvaltningens beslutsförslag – i utskicket inför sammanträdet 2016-04-26

Presentationen vid sammanträdet

Protokollet från sammanträdet

Reservationen och omröstningslistan

Dela den här sidan:

Kopiera länk