Flyktingmottagande

Visst känns det jobbigt

Många i våra kommunala verksamheter känner att alla ansträngningar till trots blir mycket ogjort för stunden, att man inte räcker till, att det känns övermäktigt. Varje liten insats vi kan göra betyder något för flyktingarna som kommer hit. Vi är många och vi har alla förutsättningar att tillsammans ordna det som behöver ordnas för människor som har flytt för sina liv.

En folkomröstning som ställer frågan om vi vill hålla fast vid att försvara mänskliga rättigheter eller om vi vill överge grundläggande humanitära värderingar behöver vi inte frukta, utgången är given.

Medan partiledarna träffas i morgon, fredag, för att diskutera och förhoppningsvis komma överens om vilka uppgifter som skall prioriteras och vad som behöver göras omedelbart, råder ute i kommunerna febril aktivitet att rätta till vad som riskerar att gå snett. Allt kan inte lösas på en gång, tålamod hos hjälparna och den som behöver hjälp är nödvändigt. Upptäcker man att något i kedjan kommer snett behövs hjälp och stöd, anklagelser hjälper inte – det blir inte bättre för det.

Vänersborg har fått besök av både kungen och Anna Kinberg Batra ute på asylboendet Restad Gård. Uppenbarligen ordnas boendet och verksamheten på ett sätt som kan visas upp som förebild och som ska ge inspiration till andra som först nu startar asylboenden i sina egna kommuner.

Men nu kommer nya utmaningar – migrationsverket är desperat, informerar i sista ögonblicket eller råkar ut för att träffa felaktiga beslut.

Ingen flykting från Afghanistan, Irak eller Syrien har en blek aning om vem Bert Karlsson är. Migrationsverket vet. Vänersborgs kommun borde veta, Bert Karlsson arrenderar sedan några år tillbaka den stora campingplatsen Ursand. Ett samtal med entreprenören borde ha förts ”innan”, med budskapet ”låt bli”. Men nu är det som det är. Flyktingar finns på plats och alla ansträngningar behöver koncentreras kring att göra tillvaron och väntetiden dräglig. Röda Korset med flera organisationer kommer inte att blunda för denna utmaning heller.

Var och en som fortfarande kan och vill göra ytterligare en insats, stor eller liten, ska veta att det finns möjlighet till detta, denna vecka, nästa månad, hela långa vintertiden och kanske även hela nästa år …

Kopiera länk