Veckan som varit

Som alltid: Regeringens budgetproposition kom och laddades ner, utgiftsområde för utgiftsområde. Inget tvivel, här finns mycket värdefull information, inte bara aktuella uppgifter om vad som ska ske framöver. Inte den enklaste saken heller att läsa sig fram till vad de olika posterna betyder, det finns åtskilliga brasklappar och kryptiska formuleringar. Inte heller saknas indragningar, som skall finansiera delar av nya ”satsningar”. Det gäller att läsa uppmärksamt, i annat fall kan man bedra sig själv när man förväntar sig en viss ljusning för kommunens ansträngda budget för 2016. Många förslag gäller endast andra halvåret eller åren framöver, 2017 och 2018.

Budgetdebatten i riksdagen samma eftermiddag kändes lite som en pliktskyldig övning, den bidrog knappast till att kasta mer ljus på det som vi ute i kommunerna kan förvänta oss  i kronor och ören. På torsdag fick dock alla kommunpolitiker lite bättre handledning när SKL:s efterlängtade budgetcirkulär dök upp.

När sedan Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt lade ut texten via en direktlänk inför ett välbesökt medlemsmöte hörde vi att vår riksdagsgrupp har gjort mycket bra ifrån sig. Men budskapet var tydligt: Nu ankommer det på oss att förvalta framgången som uppnåddes i alla dessa förhandlingar. Ni kan lita på oss!

Hände något av betydelse på hemmaplan? I samhällsbyggnadsnämnden lät sig en borgerlig ledamot luras av otydliga handlingar. Att sälja marken för byggnation av fyra parhus i ett litet omstritt skogsområde syntes försvarbart, det fanns ju en gällande detaljplan som förespråkade byggnation av bostäder. Hur det känns nu för politikern, som är i pensionsåldern, att i efterhand få veta att detaljplanen kom till när ledamotens farfar var i sina bästa år, får vi väl höra när ärendet går vidare uppåt till kommunfullmäktige. Vi skriver 2015, detaljplanen är från 1933.

Att en moderat politiker (utanför sammanträdet) tog ställning efter debatten mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt: ”delar helt Jimmies ståndpunkt …” känns ändå lite överraskande.

Socialnämndens nyvalde ordförande, Peter Trollgärde, S, klarade första sammanträdet galant, med beröm godkänt. En enig socialnämnd slöt upp bakom en framställning om tilläggsanslag på 21,1 Mkr för 2015. Ingen vet dock var detta landar. Allt vi vet är att underskotten för de tunga nämnderna borde bli mycket tydliga nu när året närmar sig sitt slut. Utgångsläget för 2016 är därmed alldeles för dåligt för att det kan gå bra.

Det börjar märkas att S, C och MP med sina 22 av 51 mandat i fullmäktige tappar all styrfart. Tidigare efterlyste vi vilken överenskommelse partierna hade träffat och svaret var: ”Internt material”. Kan det verkligen vara så att den enda överenskommelsen var hur platserna i olika presidier skulle fördelas?

Kategorier
Senaste kommentarer
Arkiv