Var befinner sig Kunskapsförbundet?

2013 startades verksamheten i Kunskapsförbundet Väst. Där samlas ungdomsgymnasierna och all vuxenutbildning för Trollhättan och Vänersborg. Det blev ingen dans på rosor, det har vi rapporterat flera gånger. Politikerna i direktionen med ansvar för Kunskapsförbundet ville innan sommarpausen skapa förutsättningar för en vändning till det bättre längre fram. Direktionens ledamöter var i stort sett överens om mycket drastiska nedskärningar som ansågs nödvändiga för en kort period för att därefter kunna återgå till att arbeta för förbundets högställda mål.

Dagen efter sista sammanträdet träffades direktionens presidium och kommunalråden från båda kommuner vid ”ägarsamrådet”.  Det sägs att det först var Trollhättan som sade nej till direktionens plan, och när Paul Åkerlund, S,  hade talat klart, hakade Marie Dahlin, S,  på för Vänersborg. Hon fick stöd av parhästen Bo Carlsson, C, från Vänersborg: ”Bo Carlsson framhöll att parterna nu ska prova ett nytt sätt att arbeta och förhoppningsvis på så sätt skapa en framgångsrik process.”

Det blev inget svar innan sommarpausen på den riktigt stora frågan: Vem är det egentligen som bär ansvar för Kunskapsförbundet?

Nästa vecka träffas direktionen i Vänersborg för höstens första sammanträde. Ordföranden Maud Bengtsson, S, Trollhättan, kommer säkerligen att göra ett försök att ge sin syn på allt som har skett, i alla överläggningar, vid protokollförda möten och vid samtal mellan ett fåtal personer. Direktionens ledamöter accepterar dock inte längre allehanda förklaringar, det behövs en storstädning. Och det tycks vara på gång.

Förbundets revisorer har fått upp ögonen för att något behöver göras, och revisorerna i Vänersborg vet också att det få bli ett slut med att tolka regelverket lite som det passar. 

Vänsterpartiet i Vänersborg har inte ägnat sig åt allmänt gnäll, vi har verkligen velat medverka till att Kunskapsförbundet ska komma fram till resultat att vara stolt över. Våra ungdomar, våra studieintresserade vuxna är värda ett fungerande förbund som kan bjuda på excellenta utbildningar.

Får Vänsterpartiet respekt för sitt arbete? I Vänersborg får en motion från september 2014 nu till oktober 2015 äntligen ett svar, läs yttrandet och förslag till beslut. I Kunskapsförbundet går det lite snabbare, en motion som lämnades in under sommaren får redan vid första mötet efter sommaren ett svar. Läs yttrandet och beslutsförslaget, åter en bekräftelse att Vänsterpartiets arbete gör avtryck.

Det finns säkerligen anledning att återkomma med en avrapportering hur förbundet går vidare.

Kategorier
Senaste kommentarer
Arkiv