Vänsterpartiet Vänersborg

Liten uppdatering – Vänersborg är sig lik

Årsmötet ligger redan bakom oss, inga stora förändringar, varken i verksamheten framöver och inte heller i styrelsen. Men visst, Monica, Kate och Kenneth har kommit med i styrelsen 2015 och det är vi är mycket glada för, arbetsuppgifterna väntar, så häng på och driv på oss andra som är kvar sedan tidigare.

Nu till helgen är flera av oss iväg på distriktets årsstämma. Det blir förändringar framöver, när distrikten kommer att anpassas till valkretsindelningen. Gamla ”Älvsborg” splittras och troligen finns vi med i gänget som har basen i Uddevalla, ”Bohuslän”.

I Vänersborg hade kommunfullmäktige sitt första sammanträde för 2015. Ärendelistan från kommunstyrelsens beredningar i december, januari och februari blev rätt så mastig. Fem timmar nästan – och med stor sannolikhet var det så att Vänsterpartiets ledamöter tog mer än halva tiden i talarstolen. Men det kan inte vara något fel i att förbereda sittningen ordentligt, att skriva stolpar för det vi anser behöver sägas – varför har vi annars fått våra uppdrag som förtroendevalda? Det är rena undantaget när en vänsterpartist kliver upp i talarstolen och nöjer sig med budskapet att ”förslaget från ks är bra varför jag yrkar bifall, tack för ordet”.

Vänsterpartiet förlorade en omröstning som vi blev beklämda över. En handfull familjer som i praktiken bor i grannkommunen Trollhättan har ansökt hos Kammarkollegiet om en ändring av gränsdragningen mellan våra två kommuner. Vänersborg fick ytterligare en sista chans att yttra sig innan det kommer ett beslut från Sveriges äldsta myndighet. Vårt förslag var tänkt att rädda ansiktet på kommunen eftersom det rådde en oerhörd nonchalans mot några enskilda medborgare som stred för sin sak. Vår argumentation var tydlig men partipiskan viner och den viner över all sunt förnuft.

Kommande vecka väntar nya besvikelser. Det tycks bli så att vår motion från 2012 om öppna nämndssammanträden i slutändan resulterar i att allmänheten välkomnas till informationsdelen av sammanträdena. Kom och lyssna på föredragningar från våra förvaltningar och andra som rapporterar till våra politiker i nämnder och styrelser. Men sedan, när överläggningar i beslutsärenden påbörjas och politikerna behöver bekänna färg i sina debattinlägg, då återgår vi till den slutna församlingen, inga ”obehöriga” här inte.

Vi ska göra ett försök att åtminstone få med Miljöpartiet på att rösta på vårt eget förslag till verkligt ”öppna nämndssammanträden” men troligen finns ingen kvar på vår sida. MP i Vänersborg har beslutat sig för en plats i kommunledningen hos S och C och tycks hantera gamla hjärtefrågor på ett klent sätt nuförtiden, i bästa fall ”avstår” man vid omröstningar.

Kommunledningens minoritetstrio har redan fått se sig slagen i allehanda voteringar, i byggnadsnämnden, i barn- och utbildningsnämnden, i socialnämnden och även i kommunfullmäktige. I veckan blir det dags för första steget i processen att ta fram en Mål- och resursplanplan för 2016 – vi får se vad som sker i kommunstyrelsen.

Men för att säga som det är, lika mycket som den borgerliga minoritetsledningen överlevde mandatperioden 2010-2014 med det passiva stödet av S och C, så kommer troligen ”oppositionen” från M, FP och KD att nu stanna innanför ramarna. Spänna musklerna lite på låtsas! Kliar du mig, så kliar jag dig, och så gör vi det så att man utanför kommunhuset tror att vi fightas på riktigt.

Vi jobbar på, vi ger oss inte.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk