Invandring

Ett Nytt År – går det bra att önska sig något?

Som alltid, det är svårt. Det finns ju en hel lista med stora och små förhoppningar om vad som borde ske nästa år när det nu inte ville sig i år. Var och en får göra upp sin egen plan.

Men här är något vi önskar ska prägla allt som sker i alla nämnder, styrelser och dylika politiska församlingar i vår kommun. Vänersborg har ju fått sex SD-ledamöter in i fullmäktige och därmed SD-företrädare i alla nämnder.

I fullmäktige har vi redan fått uppleva SD under den tidigare mandatperioden. Då var det bara två ledamöter. Det kan förklara att man knappast lämnade något avtryck då. Det blev ju inte heller bättre när man i ärende efter ärende avstod från att delta i beslutsomgången.

Nu har vi några möten i november och december bakom oss och kan konstatera större aktivitet. Men insatserna kretsar alltid kring samma tema: Allt kunde vara så mycket bättre om bara denna massinvandring kunde stoppas. Gruppledaren för SD avbröts till slut av ordförande och fick lämna talarstolen när han inte kunde hålla sig till ärendet.

Vi kan nog förvänta oss något liknande i nämnder och styrelser. SD kommer att hantera våra långa ärendelistor på sitt eget sätt: Någon fråga borde väl lämpa sig bra att komma in på ”tema invandringen”, något annat ärende borde det vara värt ett försök …. Resten kan kvitta.

Hur ska man bemöta detta, hur ska man berätta om detta, hur kan man nå ut med information om hur SD beter sig? En sak är säker: Vi alla bör skaffa oss kunskap. Med kunskap kan man argumentera, utan egen kunskap blir det bara käbbel – något som söks och välkomnas av SD.

I Dagens Nyheter har huvudledaren idag rubriken ”Många missförstånd i myternas Mecka”. Ledaren annonseras på första sidan med rubriken ”Kunskaperna om invandring haltar”. Ingressen lyder: ”Invandring är en högt prioriterad fråga bland svenska väljare. Men kunskaperna haltar, visar en ny undersökning.”

Undersökningen ”Attityd och kunskap om invandring” är från april 2014 och publicerades på sidan ”fores.se”.Under året har diskussionen blåst upp än mer, men intrycket är att okunskap i debatten fortfarande tar alldeles för stor plats.

Nu väntar 2015, det blir många tillfällen att med kunskap och saklig framtoning bemöta politiska motståndare som har ett älsklingstema och inte mer därutöver.

Här några tips:

Sidan ”migrationsinfo.se” samlar fakta som belyser många av utmaningarna som vårt samhälle ställs inför och som kan hanteras om vi bestämmer oss för att det.

Självfallet finns också mycket kunskap att hämta från Migrationsverkets egen sida.

En annan sida som är central för vårt sätt att ta ställning till ”invandringen” är sidan ”Mänskliga rättigheter”.

På vår egen hemsida har vi tidigare länkat till ett antal dokument från riksdagens behandling av migrationsfrågor från november och december 2014. Här nu ett tillägg, ett klipp från riksdagens snabbprotokoll 2014-12-12 som gällde just debatten kring budgetpropositionens utgiftsområde 8 ”Migration”.

Tillbaka till nyårslöftet: Vi ska föra debatten med kunskap och med viljan att hjälpa andra att övervinna sin okunskap och att ändra sin attityd kring ”massinvandringen som problem”. Och då kan vi med fördel hänvisa till en debattartikel av Dick Harrison i dagens Svenska Dagbladet: ”Invandrarna är en vinst för Sverige”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk