Asylpolitik

Har alla undvikit att tala om ”frågan”?

På hemmaplan agerade SD på fel spår. Beslutsförslagen i fullmäktige avsåg dels nya avtal med migrationsverket om mottagande av flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd, dels mottagande av ensamkommande barn. SD talade om ”asylboende” i Vänersborg. Visserligen behövs det en diskussion om vilka insatser som kan och bör göras för snart 1000 asylsökande i vår kommun, men i beslutsprocessen är det nödvändigt att alla håller sig till det ärendet avser. SD lämnade två gånger förslag om avslag. Det kan SD visst göra, men då blir det helt uppenbart att man inte har förstått varför nya avtal behöver skrivas i varje fall.

Gruppledaren för SD kände sig trängd när han konfronterades med ett otal upplysningar i sak. Det gjordes många försök att få honom att förstå beslutsförslagen. Då kontrade SD:s gruppledare och sade att han var väl insatt, att hans far hade varit invandrare och kommit från Småland till Västergötland. Av ren förskräckelse över detta uttalande glömde hela SD-gruppen sedan att reservera sig när de nya avtalstexterna godkändes.

I media och i många insändare sägs att ”invandringen” inte tas på allvar och att det borde ske klara ställningstaganden. För Vänsterpartiet kan inte detta gälla, vårt parti och vår riksdagsgrupp har öppet redovisat vad vi står för och på vilka punkter vi anser att förändringar och förbättringar behöver ske.

Men även i övrigt pågår ett arbete som inte tillräckligt uppmärksammas. Riksdagen har nyss ställt sig bakom förslagen som kommer från Socialförsäkringsutskottet, läs mera i betänkandet 2014/15:SfU4 ”Utgiftsområde 8 Migration”.

Ett annat dokument hänger efter omröstningen den 3 december i luften, det är ju inte säkert i vilken utsträckning regeringen nu kan verka för ”egen” politik. Men underlaget borde studeras av den som på allvar önskar delta i debatten: Regeringens skrivelse 2014/15:19 ”Riksrevisionens rapport om att tillvarata och utveckla nyanländas kompetens”. Skrivelsen kom från regeringens arbetsmarknadsdepartement den 27 november.  Riksrevisionen skrädde inte orden när man pekade på rader av förbättringsmöjligheter. Nu återstår att se vilka av regeringens besked som kan omsättas i handling.

Från samma departement kom i oktober ett annat dokument som inte får glömmas: ”Slutrapport – regeringens samordnare för kommunalt flyktingmottagande”.

Vänsterpartiet har under riksdagens allmänna motionstid lämnat in två motioner. Lokalt känner vi en styrka att vårt parti centralt arbetar så grundligt med alla detaljfrågor och att det inte finns tveksamheter var vi står. Här motionerna en gång till: ”Flyktingmottagande”, 2014/15:79, av Christina Höj Larsen m.fl. (V) och ”Flykting- och migrationspolitik”, 2014/15:82, av Jonas Sjöstedt m.fl. (V).

Dela den här sidan:

Kopiera länk