Boendeplanen

Det verkar bli ordning, men tiden rinner iväg

Vänsterpartiet har frågat och frågat men egentligen har avgående kommunalråd aldrig lämnat ett tillfredsställande svar. ”När kommer vi fram till ett beslut om nya riktlinjer för bostadsförsörjningen i Vänersborg?” Det mest konkreta i Gunnar Lidells svar blev hänvisningen till den pågående processen med revideringen av översiktsplanen för kommunen.

Vad gäller egentligen? Och är det samma sak – riktlinjer för bostadsförsörjningen och översiktsplanen?

Det är länsstyrelserna som varje år publicerar bostadsmarknadsanalyser. Senast aktuella skrift för Västra Götaland kom i augusti 2014. På sidorna 48 ff. berättas i klartext om lagstiftningen som ger kommunerna ett tydligt ansvar, här beskrivs också kortfattat syftet med att besluta om riktlinjerna.

Senast Vänersborg fattade ett sådant beslut var 2007 och Vänsterpartiets frågor till kommunledningen gällde varför man inte följde lagens föreskrift att fatta ett ”nytt beslut under varje mandatperiod”. Förhoppningsvis inser den tillträdande kommunledningen att vi behöver ett sådant beslut snarast.

Översiktsplanen då? Det arbetet är på gång och verkar nu ha fått en ledning som bara lovar gott. I förra veckan genomfördes en dialogträff som beskrevs utförligt på kommunens hemsida och i den lokala tidningen TTELA. Träffen präglades av en genomtänkt struktur med klara begränsade uppgifter och förväntningar. Hur ser du på Vänersborg ”idag” och hur vill du se Vänersborg ”i framtiden”? Bra material, väl sammansatta smågrupper, en tidsplan som höll. Alla fick komma till tals, det verkar som om också Vänersborg äntligen har kommit fram till en givande tolkning av ordet ”dialog”. För hösten och för hela nästa år finns ett körschema, om allt blir rätt så ska vi landa framåt november 2015 när den reviderade översiktsplanen kan klubbas i kommunfullmäktige.

Översiktsplanen gäller helheten, samspelet mellan naturen, boendet, verksamheter, handel, industrier, arbetsplatser, kommunikationer. Översiktsplanen är inget dokument som ”binder upp” utan här utpekas riktningen, viljan, att ge företräde för ett alternativ framför ett annat. Det är därför inte konstigt att färgerna i planeringsarbetet är varma, ljusa, tilltalande. Vi vill ju så mycket, allt det centrumnära, naturnära, vattennära …

Det är så lätt att glida iväg, det märktes inte minst för en vecka sedan vid dialogträffen.

Verkligheten då? Bostäder? Var finns dessa? När finns några? Vad står i vägen? Varför händer inget? Sanningen är ju att vår kommunledning tycks ignorera behovet av handling.

Man drömmer om bostäder på Sanden, man väntar på att någon måtte komma och börja bygga alla dessa fina bostäder vid Vänerns strand.

Riktlinjer för bostadsförsörjning borde rimligen utgå från den krassa verkligheten.

SCB:s kvartals- och helårsredovisning av befolkningens in- och utflyttning talar sitt tydliga språk. SCB redovisar i tre ”kategorier”: från Vänersborg till det ”egna länet” och tvärtom, från Vänersborg till ”övriga Sverige” och tvärtom samt till och från utlandet. Två gånger är det ett litet minus eller ”plus minus noll” men i den tredje kategorin mycket stora inflyttningssiffror. Vi talar om människor som kommer till Vänersborg när anhöriga hittar till varandra igen, när familjerna återförenas. Vi talar om alla asylsökande som har blivit beviljade uppehållstillstånd och nu letar efter en plats att bo i, en lägenhet, en enkel lägenhet till att börja med, en lägenhet vars hyra är överkomlig.

Dessutom finns i Vänersborg, som nästan överallt i våra städer, unga människor som inte vill något hellre än att kunna flytta till en egen bostad. Och troligen nästan lika många föräldrar som skulle välkomna om det blev så.

Slutligen finns kommunens boendeplan som framförallt beskriver olika behov som finns inom socialtjänstens avdelningar. Fullmäktige har gett socialnämnden i uppdrag att leva upp till boendeplanens mål ”i den mån ekonomin tillåter”.

Vad finns i Vänersborg? Lediga bostäder finns inte, men markområden finns, ett flertal väl lämpade för bostadsbyggandet. På flera olika håll i centralorten, i samhällen omkring, framförallt på Dalslandsidan. Kommunen har för många år sedan sålt värdefulla tomter till Riksbyggen som inte kommer loss på varken Korseberg, eller på tomterna där en gång Östra och Södra skolan fanns. Visserligen har vi en mängd frågor kring översvämningsproblematiken, men på flera håll borde det finnas ”lösningar i sikte”. Istället sprids dimridåer i valrörelsen med alla fantastiska planer för det mest översvämningshotade området Sanden, där det dessutom ligger föroreningar som först måste omhändertas. Plus att var och en som idag har verksamhet på området mycket väl vet om marknadsvärdet på sina kvadratmetrar.

Det är här ”riktlinjer för bostadsförsörjningen” skulle behöva finnas. Här är färgerna mest svart-vitt, det är krassa behov och en bister verklighet som föreligger. Det är bråttom dessutom.

Tänk om det skulle vara möjligt att kunna ta del av den kompetensen som har kommit till Vänersborg och till arbetet med översiktsplanen, att något av det goda skulle föras över till det som också måste göras. Vi säger det en gång till: Översiktsplanen är en sak, riktlinjer för bostadsförsörjningen är en annan sak. Båda behövs. Vi hoppas att en ny kommunledning uppfattar det på samma sätt.

Dela den här sidan:

Kopiera länk